Masopust
27.01.2013 13:22
V minulém článku jsem se zabývala zabijačkou, teď na něj navážu další událostí typickou pro toto zimní období a tou je masopust.
V minulosti byl masopust svátkem hodování, který předcházel čtyřicetidennímu půstu před Velikonocemi. Kromě dobrého jídla je svátek spojován i...
Zabijačka
22.01.2013 10:44
Více než polovina ledna je za námi a pro labužníky jako já to znamená jediné – období zabijaček a masopustu je tady!
Dnes již pravou českou zabijačku zažijete jen zřídka, se všemi nařízeními Evropské unie o hygienických předpisech a upadajících tradicích máte šancí pomálu. Ale i přesto se najdou...
Papriková rýže s krevetami
20.01.2013 12:18
Zkrátka vynikající!
Ingredience: 250 g rýže na rizoto, 12 – 16 velkých krevet, 100 g zelených fazolek, 1 velká červená paprika, 1 velká cibule, 100 g salámu chorizo, 1 l drůbežího vývaru, 200 ml suchého bílého vína 2 stroužky česneku, olivový olej, šafrán, mletá sladká paprika
Postup: Do horkého...
Tuňákové placičky
13.01.2013 16:52
Většinu surovin máte doma po ruce a výsledek je výborný...
Ingredience: 600 g brambor (varný typ C), 100 g másla, 2 konzervy tuňáka (po 185 g), 4 jarní cibulky, 1 lžíce kaparů, 1 vejce, 2 lžíce citronové šťávy, hladká mouka, olej, sůl, pepř
Postup: Brambory oloupeme a nakrájené na kostky je uvaříme...
Steak z tuňáka s fazolkami a cibulovou salsou
03.01.2013 13:25
Kdo neochutnal čerstvý steak z tuňáka, neví jak výborná může být ryba!
Ingredience: 2 steaky z tuňáka, 1 lžíce kaparů, 1 lžíce nasekaného čerstvého oregana, 1 malá červená cibule, 2 lžičky červeného vinného octa, 2 lžíce olivového oleje, 200 g zelených fazolek, sůl
Postup:...
Pórková polévka
28.12.2012 10:43
Jak se dá v zimě nejlépe zahřát? Přece polévkou!
Ingredience: 1 větší pórek, máslo, 1,5 - 2 litry zeleninového vývaru
Na nočky: 1 vejce, 30 g strouhaného eidamu, 50 g hrubé mouky, špetka muškátového oříšku, 1 lžička nasekané pažitky
Postup: Pórek očistíme – okrájíme zvadlé listy a...
Kokosové kostky
16.12.2012 13:57
Do tohoto cukroví jsme se s přítelem zamilovali… Není jako ostatní druhy, připomíná spíše lehkou a vláčnou buchtu a tak po něm nejste hned přeslazení.
Ingredience: 7 bílků, 160 g krupicového cukru, 160 g polohrubé mouky, 80 g másla, tmavá čokoládová poleva, kokos na obalení
Postup:...
Vánoce Vánoce přicházejí...
16.12.2012 13:46
Už jen pár dní nás dělí od Štědrého dne a člověk by se mě cítit víc a víc uvolněně a nasávat vánoční atmosféru. Daří se vám to? To jste děti štěstěny, protože já mám od vánočního klidu a pohody tak daleko jak jen to jde. Když pominu shánění dárků a pečení vánočního cukroví, jsou tu pro mě jako...
Rajčatovo-těstovinová polévka
03.12.2012 10:42
Vydatné a přitom lehčí jídlo.
Ingredience: 2 mrkve, 1 velká cibule, 1 plechovka krájených rajčat, 200 g mraženého hrášku, 250 g těstovin tortellini, 1 l zeleninového vývaru, olivový olej, čerstvá bazalka, parmezán
Postup: Mrkve a cibuli očistíme, mrkve nakrájíme na kostičky a cibuli nasekáme...
Celerový pekáček s nivou o ořechy
24.11.2012 13:50
Jídlo ohromí hlavně toho, kdo má rád celer, ale zachutnat může i celerovým nováčkům.
Ingredience: 1 velká bulva celeru, 300 ml zeleninového vývaru, 100 g nivy, hrst nasekaných vlašských ořechů, sůl, pepř
Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Celer oloupeme, rozdělíme na čtvrtiny a nakrájíme...
Záznamy: 211 - 220 ze 255