Jak se mi daří plnit půlroční předsevzetí…
24.11.2012 13:45
Když jsem v červenci začala psát tento blog, v úvodním článku jsem si dala tři půlroční předsevzetí, která jsem chtěla do konce roku splnit. Do konce roku zbývá sice ještě měsíc a kus, ale není na škodu si to plnění částečně zrekapitulovat už teď.
1. Naučit se základní tipy,...
Pečená kachna se zelím a bramborovými knedlíky
07.11.2012 22:33
Česká klasika, na které si pochutná každý...
Ingredience: 1 kachna, sůl, kmín, voda na podlití
Na bramborové knedlíky: 1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl
Na zelí: 2 x sklenice červeného/bílého sterilovaného zelí, cibule, olej, hladká mouka, sůl, cukr, ocet
Postup:...
Svatomartinské slavnosti
07.11.2012 21:53
Blíží se nám 11. listopad, což je nejen svátek Martina, který dle českých pranostik má přijíždět na bílém koni, ale také den spojený s vínem a dobrým jídlem. V tento den se již několik let začínají ochutnávat tzv. svatomartinská vína neboli vína nového ročníku. Výjimkou nebude ani letošní rok,...
Dýňové slavnosti a čerstvé těstoviny
31.10.2012 21:52
Před pár dny jsem na blogu psala článek o Halloweenu a v té souvislosti jsem upozorňovala na Dýňové slavnosti konané na Náměstí Jiřího z Poděbrad. Byla jsem se tam dnes podívat a musím říct, že mě to rozhodně nezklamalo! Událost byla nakonec pojmenována jako „Svátek dýní a duchů“ a...
Obrácený jablečný koláč
30.10.2012 17:08
Nevíte co s jablky a chcete zkusit něc jiného než dokola omílaný štrůdl? Zkuste tenhle koláč...
Ingredience: 6 jablek, 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 1/2 lžičky mleté skořice, 1 balení listového těsta
Postup: Jablka omyjeme, rozkrojíme na čtvrtinky, zbavíme je jádřinců a oloupeme. V...
Smetanovo-ovocné poháry
25.10.2012 18:00
Poháry jsou ideálním dezertem pro návštěvy, dobře vypadají a jsou vynikající!
Ingredience: dětské piškoty, půl hrnku silné instantní kávy, 1 smetana ke šlehání, 1 zakysaná smetana, 300 g směsi lesního ovoce (čestvé i mražené), 4 lžíce moučkového cukru, 1 lžička škrobu, citronová...
Dýňová polévka
22.10.2012 09:33
Pokud ji jednou ochutnáte, zcela určitě dýni propadnete tak jako já...
Ingredience: 500 g dýně hokkaidó, 750 ml zeleninového vývaru, 1 stroužek česneku, 250 ml smetany ke šlehání, dýňová semínka na ozdobu, sůl, pepř
Postup: Dýni oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci ji zalijeme...
Halloween
22.10.2012 09:26
Tak se nám blíží konec října, a ačkoliv jsme v Čechách, nemohu se nezmínit o Halloweenu. Jak tento svátek vůbec vnikl?
Halloween si svůj původ nese již od dávných Keltů, kteří se dle tradice loučili každý rok s létem a slavili příchod nového roku. Tuto noc, kdy se lámal říjen a...
Festival chutí – vůně podzimu
18.10.2012 13:28
Máte chuť ochutnat něco nového, netradičního, v zajímavém prostředí a za rozumnou cenu? V tom případě Vám doporučuji pravidelně sledovat stránku https://www.alakarte.cz/.
Na tuto stránku jsem narazila zcela náhodou při přednášce a hned mne zaujala. Portál se soustředí na zajímavé...
Vepřové řízky s oříškovo-bylinkovou krustou a pečenou zeleninou
11.10.2012 20:56
Oříšková směs vytvoří na řízkách velmi dobrou krustičku, kterou byste klidně mohli jíst samotnou!
Ingredience: 3 lžíce olivového oleje, 4-6 vepřových řízků (dle počtu strávníků), 3 lžíce lískových oříšků, 1 lžíce másla, 1 lžíce strouhanky, 1 lžíce pomerančové...
Záznamy: 221 - 230 ze 255