mary.ko@seznam.cz

A králem zeleniny se stává... Chřest!

22.04.2013 11:41

Jaro už nám snad propuklo v plné síle a tak jako je pro Velikonoce typický beránek, králík či vajíčka, pro gurmány a labužníky je okolo dubna typické období chřestu. Tato zelenina u nás zatím nemá moc velkou oblibu, což je opravdu škoda, protože se z ní dají vykouzlit jednoduchá a přitom zdravá jídla. Pojďme se tedy na chřest podívat trochu blíže…

Dle historiků se první zmínky o pěstování chřestu objevují již v Egyptě, tj. okolo 2.560-2.420 př. n. l. Egypťané věřili, že tato zelenina přináší zdraví a nebyli daleko od pravdy. Chřest je oceňován především pro své léčivé účinky, obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, aminokyselin a vlákninu. Přitom má minimální obsah sacharidů, takže se perfektně hodí na dietní a nekalorická jídla.

Chřest se začíná sklízet asi od poloviny dubna, kdy začínají vyrážet první výhony, až do poloviny června, takže ho nelze konzumovat celoročně, jak jsme zvyklí u většiny ostatních surovin. I proto ho doporučuji vyzkoušet, kromě již výše zmíněných pozitiv je jeho příprava opravdu snadná a má výbornou chuť. 

Zdroj: https://zdravi.dama.cz/clanek.php?id=2859 

Chřest dnes seženete běžně v supermarketech nebo na farmářských trzích a objevuje se ve dvou odrůdách. První je zelený, který obsahuje více vitamínu C a má také výraznější, lehce nahořklou chuť. Druhou variantou je chřest bílý, který má jemnější chuť, ale před kuchyňskou úpravou se musí celý loupat (u zeleného stačí většinou oloupat pouze spodní třetinu výhonků). Chřest lze jíst i syrový, ale více mu sluší tepelná úprava, většinou se připravuje v páře.

Pokud si sami netroufáte chřest připravit, zkuste ho ochutnat v rámci chřestfestu, který tohoto krále zeleniny představuje v té nejchutnější podobě. Více informací zde: https://www.alakarte.cz/chrestfest/2013