Čokoláda, ořechy a rozinky, co více dodávat :)
Ingredience: 4 vejce, 250 g změklého másla, 180 g krupicového cukru, 5 lžic zlatého sirupu, 1 lžička vanilkového extraktu, 200 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 50 g mletých mandlí, 100 g lískových oříšků, 200 g kvalitní tmavé čokolády, 50 g rozinek, 3 lžíce rumu, sůl
Postup: Rozinky namočíme minimálně na hodinu, ale klidně i přes noc do rumu. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Máslo s cukrem utřeme do pěny (tj. minimálně 5 minut), přidáme žloutky a šleháme dalších deset minut. Přidáme sirup a vanilkový extrakt. Mouku smícháme s kypřícím práškem, mletými mandlemi, nasekanými lískovými oříšky a 100 g nasekané tmavé čokolády. Sypkou směs promícháme se žloutkovou a zapracujeme rozinky i s rumem. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Přendáme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme cca hodinu při 175 °C. Necháme chvíli vychladnout a vyklopíme z formy. Zbylou čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě (případně trochu zředíme mlékem) a přelijeme jí vyklopenou bábovku. Necháme zcela vychladnout a podáváme.
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/cisarska-babovka
Poznámky:
- Máslo musí být opravdu pokojové teploty, nebojte se jej vyndat už den předem a nechat jej mimo lednici přes noc. Bude se vám s ním pak lépe pracovat.
- Zlatý sirup můžete nahradit javorovým sirupem nebo medem. Lískové oříšky zase vlašskými ořechy a rum třeba Amarettem, nebojte se experimentovat!