mary.ko@seznam.cz

Borůvkové muffiny

02.08.2012 20:18

Muffiny jsou mým oblíbeným dezertem, protože jsou snadné, rychlé a vždy dobře vypadají :)

Ingredience: 280 g hladké mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, špetka soli, 115 g cukru krupice, 150 g čerstvých nebo mražených borůvek, 2 vejce, 250 ml mléka, 6 lžic slunečnicového oleje nebo 85 g rozpuštěného a zchlazeného másla, 1 lžička vanilkové esence, jemně nastrouhaná kůra z jednoho citronu 

Postup: Předehřejeme troubu na 200 °C. Vymažene formu na muffiny nebo ji vyložíme papírovými košíčky. Do velké mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl, dále přidáme cukr a borůvky. V jiné míse rozšleháme vejce a vmícháme do nich mléko, olej (máslo), vanilkovou esenci a citronovou kůru. V mouce uděláme důlek a nalijeme do něj tekutou hmotu. Opatrně mícháme, aby se všechny složky spojily. Těstem naplníme formičky a pečeme cca 20 minut, dokud muffiny "nevyběhnou" a jejich povrch nebude zlatavý.

Zdroj: Teeová,S.: 1 těsto, 100 muffinů, 1. vydání. Praha: nakladatelství Slovart 2009, str. 68.

Poznámky:

  • Pokud se vám nechce kupovat citron kvůli kůře, můžete použít sušenou citronovou kůru (dá se sehnat v oddělení s kořením), ale čerstvá je výraznější a dá muffinům lepší chuť.
  • Po upečení nechce muffiny chvíli odpočinout a až pak je opatrně vyklopte z formy a nechte zcela vychladnout.
  • Muffiny vždy uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě nebo alespoň něčím přikryté, jinak ztratí svou vláčnost a ztvrdnou.