Tak tenhle koláč mě naprosto dostal... A protože měla jeho fotka na facebooku docela úspěch (rozuměj: přes deset "lajků"), rozhodla jsem se recept na něj uvést jako první :)
Ingredience: 1 vanilkový pudink, 250ml mléka, 2 lžíce krupicového cukru, 20g másla, 1 lžička vanilkové esence, 1 velké jablko, 250g borůvek
Na těsto: 130g změklého másla, 150g krupicového cukru, 2 vejce, 225g hladké mouky, 100g mletých loupaných mandlí, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 125ml mléka
Postup: Ze 2 lžic pudinkového prášku, mléka a cukru uvaříme pudink, vmícháme máslo a esenci a potáhneme potravinářskou fólií. Necháme vychladnout. Vypracujeme těsto - utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce, mouku prosátou s kypřícím práškem, mandle, mléko a zbytek vanilkového pudinku. Polovinu těsta vlijeme do dortové formy (vyložené papírem na pečení nebo vymazané máslem a vysypané hrubou moukou). Jablko nakrájíme na plátky, polovinu plátků a borůvek nasypeme na těsto. Zalijeme pudinkovým krémem, dáme na něj zbytek těsta a ovoce a pečeme 45-50 minut (180°C).
Zdroj: Časopis Apetit, srpen 2010, str. 83
Poznámky:
- V originálním receptu se má forma vyložit papírem na pečení, ale to já u dortové formy dělám nerada a vymazání máslem a vysypání moukou se mi osvědčilo stejně.
- Čas pečení je pouze orientační, mně se koláč téměř nikdy za dobu napsanou v receptu neupeče, záleží na každé troubě. Proto doporučuji jakýkoliv koláč zkoušet dřevěnou špejlí, nejlépe přímo doprostřed, pokud vyjde špejle čistá, je upečeno.
- V originálním receptu je také tip - když je koláč upečený, zahřejte 2 lžíce medu nebo džemu a koláč jím potřete. Já osobně jsem to nezkoušela a koláč mi přišel i tak dost sladký, proto mi to přijde trochu zbytečné.