Muffiny ve slaném provedení...
Ingredience: 10 dkg slaniny, 550 g brambor, 225 g hladké mouky, 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 120 g tvrdého sýra, 1 svazek pažitky, 1/2 svazku petrželky, 2 vejce, 80 ml olivového oleje, 100 ml mléka, sůl, pepř
Postup: Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi ji opečeme dohněda. Oloupeme brambory, nahrubo je nastrouháme a vymačkáme z nich tekutinu. Bylinky nasekáme a nastrouháme si sýr, cca 1/4 sýra odložíme stranou. Prosejeme mouku a smícháme ji s kypřícím práškem, slaninou, brambory, bylinkami a většinou sýra. V misce ušleháme vejce s mlékem a olivovým olejem a přidáme k bramborové směsi. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Těsto rozdělíme do formy na muffiny a povrch posypeme zbytkem sýra. Pečeme v troubě při 180 °C 35 minut.
Zdroj: Pecháčková, D.: Deník Dity P., PEMIC BOOKS, a.s.; Praha 2012, str. 260
Poznámky:
- V receptu autorka těsto vkládá přímo do důlků na muffiny, já doporučuji použít ještě papírové košíčky nebo muffiny průběžně kontrolovat a vyndat je o něco dříve. Sama jsem dodržovala původní postup včetně času pečení a měla jsem trochu problém muffiny z důlků dostat - byly připečené a vevnitř trochu vysušené.