Zarytí odpůrci brokolice, třeste se! Anebo se naopak postavte výzvě čelem a zjistěte, že to není zas až taková hrůza :)
Ingredience: 1 střední brokolice, 1 střední cibule, 1 zeleninový bujon, 6 lžic smetany, menší hrst nasekané pažitky, sůl, pepř, olivový olej
Postup: Brokolici zbavíme košťálu a rozdělíme ji na menší růžičky. Cibuli pokrájíme nadrobno a na olivovém oleji ji ve větším hrnci opékáme dosklovita. Přidáme brokolici a ještě chvíli opékáme, potom vše zalijeme horkou vodou (brokolice by měla být skoro celá ponořená) a rozdrobíme do hrnce bujon. Na středním ohni vaříme do změknutí brokolice, cca 15 – 20 minut. Vše rozmixujeme ponorným mixérem, v této chvíli přidáme i smetanu a případně trochu vody – záleží, jak chceme mít polévku hustou. Dochutíme solí a pepřem a na talíři ozdobíme nasekanou pažitkou.
Zdroj: fantazie
Poznámky:
- Pokud bude polévka hustší, bude také sytější, na druhou stranu u řidší polévky můžete experimentovat s různými nočky nebo ji třeba podávat se ztraceným vejcem.
- Do polévky je možné s brokolicí přidat i pár brambor pokrájených na kostičky – polévka tak bude hutnější, nevynikne ovšem tolik chuť brokolice.