Úžasné, úžasné, úžasné! Vláčná buchta a k tomu vynikající a nadýchaný krém, nemám co dodat.
Ingredience: 250 g másla, 200 g krupicového cukru, 300 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 2 lžičky vanilkového extraktu, 3 velká vejce, 200 g řeckého jogurtu, 50 g bílé čokolády, 2 broskve
Na krém: 150 g bílé čokolády, 200 g smetanového sýra Philadelphia, 200 g řeckého jogurtu
Postup: Broskve omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kostičky. Máslo nejprve musíme nechat změknout, po vyndání z lednice to může trvat půl hodiny až hodinu. Potom ho vyšleháme s cukrem na světlý krém, nepodceňte dobu šlehání a raději šlehejte déle, aby vám opravdu vznikl jemný krém. Ke krému prosejeme mouku s kypřícím práškem, pak přidáme vanilkový extrakt, vejce, jogurt a nastrouhanou bílou čokoládu. Vše pořádně prošleháme a nakonec přidáme nakrájené broskve. Těsto přeneseme do dortové formy, kterou jsme předtím vymazali máslem a vysypali moukou. Pečeme v troubě při 160 °C cca hodinu, špejle zapíchnutá do středu buchty musí vyjít čistá. Buchtu necháme vychladnout ve formě. Během pečení si můžeme připravit krém. Čokoládu rozpustíme tak, že ji necháme v žáruvzdorné misce nebo menším hrnci, který posadíme na větší hrnec s vroucí vodou, aby se miska/hrnec s čokoládou nedotýkal vroucí hladiny. Rozehřátou čokoládu odložíme a necháme trochu vychladnout. Philadelphii vyšleháme dohladka, pak přidáme jogurt a nakonec rozehřátou čokoládu. Krém necháme vychladit v lednici. Až nám vychladne buchta, přesuneme ji na servírovací talíř/podnos a potřeme ji krémem.
Zdroj: Časopis Apetit, červenec 2013, str. 73
Poznámky:
- V původním receptu je buchta na ozdobu posypána nesolenými a nasekanými pistáciemi, které jsem ovšem nikde nesehnala. Rozhodla jsem se teda z buchty udělat menší dort a krémem jsem potřela buchtu i ze stran. Vše jsem uhladila stěrkou a nakonec jsem dort ozdobila kakaem. Zkusit můžete i původní verzi a místo pistácií použít třeba plátky mandlí.