mary.ko@seznam.cz

Chilli con carne

15.09.2014 08:49

Americká klasika původně z Texasu, zkuste ji.

Ingredience: 500 g mletého hovězího masa, 400 g konzerva krájených rajčat, 400 g konzerva červených fazolí, 1 velká cibule, 1 červená paprika, 1 stroužek česneku, 2 lžičky rajčatového protlaku, 300 ml hovězího vývaru, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžíce drceného římského kmínu, ½ lžíce sušené majoránky, 2 čtverečky kvalitní hořké čokolády, sůl, pepř, olej

Postup: Cibuli i papriku očistíme a nakrájíme nadrobno. Na oleji v kastrolu opečeme nejprve dosklovita cibuli, potom přidáme papriku, podrcený stroužek česneku a římský kmín. Opékáme cca 5 minut, přidáme mleté maso a osmahneme dohněda. Přilijeme vývar, rajčata, protlak, dle chuti osolíme a opepříme. Nakonec přidáme majoránku s mletou paprikou a čokoládu. Důkladně promícháme, přivedeme k varu a necháme pod pokličkou na mírném plameni povařit 20 minut. Nakonec přidáme scezené fazole a ještě chvíli společně prohřejeme.

Zdroj: časopis Apetit speciál - Kuchyně USA, str. 28

Poznámky:

  • Chilli podávejte se zeleninou a tacos plackami nebo pečivem.
  • Recept není v této podobě paradoxně vůbec pálivý - to lze snadno změnit, pokud sladkou papriku nahradíte pálivou nebo přidáte spolu s římským kmínem 1-2 chilli papričky pokrájené na plátky.