mary.ko@seznam.cz

Chřestová polévka se sýrovými tousty

05.08.2013 12:52

Se sýrovými tousty tvoří tato polévka jednoduchý a lehký oběd nebo večeři.

Ingredience: 2 jarní cibulky, 500 g bílého chřestu, 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, olivový olej

Na tousty: 4 plátky bílého toustového chleba, 5 – 10 dkg oblíbeného tvrdého sýra (eidam, gouda, ementál, …), 1 bílek

 Postup: Jarní cibulku očistíme, odkrojíme zelené části a bílé části nakrájíme nadrobno. Chřest oloupeme, odkrojíme dřevnaté konce a nakrájíme ho na 2-3 cm kousky. V hrnci na olivovém oleji opečeme doměkka jarní cibulku, pak přidáme chřest a horký vývar. Zvolna vaříme cca 10 minut, dokud nebude chřest měkký. Mezitím si připravíme sýrové tousty. Troubu rozehřejeme na 180 °C, nastrouháme sýr a smícháme ho s připraveným bílkem. Sýrovou-bílkovou směs rozdělíme na tousty a necháme pár minut zapéct v troubě, sýr by se měl roztavit a malinko zezlátnout. Chřest odstavíme z ohně, přilijeme smetanu a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka, případně dochutíme. Podáváme se sýrovými tousty.

Zdroj: Polévka - Časopis Apetit, květen 2013, str. 51, tousty - fantazie

Poznámky:

  • Pokud chcete mít polévku opravdu jemnou, po rozmixování ji přeceďte přes jemné sítko nebo cedník, jinak vám v ní zůstanou vlákna z chřestu.
  • Uvedené množství je pro dvě osoby.
  • Polévku můžete jakkoliv ozdobit či ozvláštnit, v původním receptu je každá porce posypaná mandlovými lupínky, já přidala trochu čerstvé nasekané petrželky a olivový olej.
  • Tousty během pečení hlídejte, aby se nepřipálily, každá trouba má jiný výkon a peče trochu jinak, proto raději neuvádím přesný čas pečení.