mary.ko@seznam.cz

Cibulová polévka se sýrovými tousty

06.01.2015 10:27

Francouzskou cibulačku zná snad každý, já zkusila pro změnu tuhle rozmixovanou smetanovou verzi a cibulačku už jinak nejím :)

Ingredience: 3 cibule, 25 g másla, 1 lžička krupicového cukru, 150 ml bílého vína, 600 l drůbežího vývaru, pár lžic smetany na vaření, pečivo k podávání na tousty (bageta, krajíčky toustového chleba,...), větší hrst nastrouhaného sýra (ementál, čedar), sůl, pepř

Postup: Cibuli očistíme, nakrájíme na kolečka a v hrnci ji na másle smažíme do změknutí. Potom přidáme cukr a na mírném plameni opékáme trpělivě do zlatohněda (cca 15 minut). Přilijeme bílé víno, necháme většinu odpařit a přidáme vývar. Vaříme dalších 10 minut, odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérem. Dle potřeby dochutíme a zjemníme smetanou. Podáváme se sýrovými tousty připravenými v troubě - krajíčky posypeme připraveným sýrem a necháme pod grilem na cca 200 °C pár minut zapéct.

Zdroj: kuchařka Vánoce z edice Apetit, BURDA media 2000 s.r.o., Praha 2012, str. 134, upraveno

Poznámky:

  • Cibuli opékejte opravdu poctivě a trpělivě na menším plameni, jinak by se vám připálila a nedocílili byste požadované zlatohnědé barvy.
  • V původním receptu se vůbec nevyskytuje smetana, ale podle mne se do polévky hodí, protože ji krásně zjemní.
  • Pokud chcete mít polévku extra jemnou, kromě rozmixování ji ještě propasírujte přes síto.
  • Množství je pro dvě osoby.
  • Kromě toustů můžete polévku ozdobit ještě trochou zkaramelizované opečené cibule (kterou si odeberete před přilitím vína) a čerstvými bylinkami - např. tymiánem.