mary.ko@seznam.cz

Čokoládové a brusinkové sušenky

16.12.2013 11:10

Letos jsem se k Vánocům rozhodla nadělovat speciální jedlé vánoční balíčky složené z domácích čokoládových a brusinkových sušenek, a protože jak u obdarovaných, tak na facebooku měly velký úspěch, rozhodla jsem se o recepty s vámi podělit…

Brusinkové sušenky: 600 g bílé čokolády, 200 g změklého másla, 2 vejce, 100 g třtinového cukru, 175 g krupicového cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu, 350 g hladké mouky, 2 lžičky kypřícího prášku, 1 lžička skořice, 100 sušených brusinek, 100 g makadamových oříšků

Čokoládové sušenky: 110 g změklého másla, 130 g třtinového cukru, 1 vejce, 1 lžička extraktu, 150 g hladké mouky, 30 g holandského kakaa, 1 lžička jedné sody, 300 g tmavé čokolády

Postup na brusinkové sušenky: V rendlíku rozpustíme 170 g čokolády a necháme trochu vychladnout. V míse smícháme máslo, vejce, oba cukry, extrakt a čokoládu – vše pořádně prošleháme mixérem do hladkého krému. Vmícháme mouku, kypřící prášek, skořici, brusinky, nasekanou zbylou čokoládu a nasekané oříšky. Z hmoty tvoříme kopečky, které klademe v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 12 minut. Vyndáme z trouby a necháme ještě tak 2 minuty vychladnout na plechu.

Postup na čokoládové sušenky: Změklé máslo a cukr dáme do robotu nebo do mísy a ušleháme do světlé směsi. Přidáme vejce, vanilkový extrakt a šleháme další 4 minuty. Přisypeme mouku, kakao, sodu a 100 g rozpuštěné čokolády. Nakonec přidáme zbylou čokoládu nasekanou nahrubo. Ze směsi podobně jako u brusinkových sušenek tvoříme na plechu kolečka, mírně je stlačíme a pečeme 12 minut. Vyndáme a necháme chvíli chladnout na plechu, aby sušenky ztuhly. 

Zdroj: brusinkové sušenky - časopis Apetit, prosinec 2013, str. 38, čokoládové sušenky - časopis Albert v kuchyni

Poznámky:

  • Na rozpouštění se nejlépe hodí čokoládové čočky nebo čokoláda na vaření, rozhodně však nedoporučuji bílou čokoládu Orion – vůbec se nerozpustila a vznikla z ní podivná bílá hmota.
  • Dobu šlehání v obou případech nepodceňujte, aby byl krém hladký a nadýchaný, chce to šlehat alespoň 10 minut v kuse.
  • Uvedené suroviny na brusinkové sušenky jsou na 50 kousků, já vzala ode všeho polovinu a vyšlo mi krásných 24 sušenek. U čokoládových jsou uvedené suroviny tak na 15 kousků. 
  • Na plechu tvořte opravdu velké rozestupy, při pečení se totiž sušenky trochu roztečou.
  • Pokud by vám sušenky přišly nedopečené, nechte je ještě chvíli v troubě, čas je vždy pouze orientační. Nikam ale neodcházejte, jinak by se vám sušenky mohly snadno připéct.
  • Pokud chcete sušenky podobně jako já darovat, doporučuji obchod Tchibo – sehnala jsem zde krásnou sadu ozdobných dárkových krabiček i s celofánovými balíčky a stužkami.