Jeho chuť se nedá popsat slovy, prostě musíte ochutnat!
Ingredience: 250 g sušených švestek, 70 ml rumu, 50 g másla, 20 g kakaa, 100 g čokolády na vaření, 170 g krupicového cukru, 4 bílky, 80 g hladké mouky, 1 lžička mleté skořice
Postup: Švestky rozpůlíme a namočíme je alespoň na půl hodiny do rumu. Rozevírací dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou, popř. ještě vyložíme pečícím papírem. Do kastrůlku dáme čokoládu nalámanou na kousky, kakao, 140 g cukru, a 100 ml horké vody. Zahříváme, dokud se čokoláda nerozpustí a směs není hladká. Necháme vychladnout. Bílky ušleháme na středně pevný sníh a po částech do něj zašleháme zbylý cukr. Do mísy prosejeme mouku se skořicí a lžící opatrně vmícháme sníh z bílků. Pak pomalu zapracujeme i čokoládovou směs. Těsto vlijeme do formy a poklademe okapanými švestkami. Dáme péct do trouby na 190 °C na nejméně 30 minut, raději kontrolujeme špejlí.
Zdroj: kuchařka Koláče z edice Apetit, Hachette Filipacchi 2000, spol. s.r.o., Praha 2010, str. 106
Poznámky:
- Švestky se během pečení do těsta zaboří, takže je opravdu stačí na těsto jen poklást.
- Čas pečení je orientační, já osobně jsem koláč pekla mnohem déle, nejlepší kontrolou je čistá vytažená špejle.
- Středně pevný sníh z bílků vypadá tak, že když z něj vyndáte metly, „špičky“ sněhu se lehce ohýbají dolů.