mary.ko@seznam.cz

Dobroty v zemi lososů

22.07.2012 23:00

Minulý týden jsem strávila s rodiči a mladší sestrou v Norsku a neubráním se tedy možnosti vyjádřit se k norské gastronomii. Jak již napovídá název, Norsko je velmi často označováno jako „země lososů“ a to oprávněně – po zkušenosti mohu říct, že lososa seženete téměř všude a to i v zapadlé restauraci u dálnice.

I když je Norsko známě především pro lososa (uzeného jsem si dopřávala každý den v hotelech k snídani, pro studentku a gurmána učiněný ráj), najdete tu všechny možné plody moře – od krevet, humrů a mušlí až po ostatní ryby jako je tuňák, halibut nebo pstruh. Širší nabídka je především ve větších městech, ale jak jsem psala výše, ať už jdete na jídlo kamkoliv, vždy bude jídelnímu lístku dominovat losos.

Hodně jsem si užila rybí trh v Bergenu, kromě ryb tu měli i různé druhy ovoce a zeleniny a obecně tu panovala příjemná tržní atmosféra. V Bergenu jsem také poprvé ochutnala velrybí maso v podobě carpaccia a kromě trochu ostřejší chuti bych nepoznala rozdíl od klasického hovězího. Co mne překvapilo, bylo i nabízené velrybí maso na trhu, Norsko se očividně lovem velryb netají a ani z něj nehodlá nijak slevit.

Celý týden jsem se také v jídelních lístcích marně pídila po sobím nebo losím masu, i když v průvodci bylo uvedeno jako norská specialita obdobně jako losos. Poslední den v Oslu jsem se dočkala alespoň sobích karbanátků, ale opět jsem nepoznala žádný rozdíl, bůh ví, co za maso v nich bylo namícháno :)

Norové nejsou moc zvyklí na teplé obědy, většinou si berou do práce pouze sendviče nebo si zajdou na něco malého a proto i pro nás bylo občas těžké najít restauraci, která by měla otevřeno již v poledne (většinou se otevírají až kolem čtvrté nebo páté hodiny).

Protože jsme kromě měst navštěvovali i různé vodopády a fjordy, nebylo vždy jasné, kde a kdy budeme jíst a často jsme (hlavně v době oběda) vzali zavděk prvním občerstvením, které jsme podél silnice zahlédli. Kromě překvapení v podobě lososa na každém jídelním lístku byla překvapující i kvalita jídla. Pokud byste v ČR zastavili u dálnice v restauraci, pochybuji, že byste se dočkali něčeho jiného než snesitelného jídla nebo nepoživatelného blafu. V Norsku ať zastavíte kdekoliv, vždy máte jistotu, že se dobře najíte a nesejde na tom, zda se jedná o dobře vypadající restauraci ve městě nebo odlehlý bufet. Buď to anebo jsme měli celý týden velké štěstí :)

Obecně mě Norsko nadchlo a samozřejmě nejen jídlem (přivést si domů uzeného lososa jsem brala téměř jako povinnost a sobí salám byl už jen taková třešnička na dortu), ale i nádhernou přírodou a vstřícnými lidmi. Určitě je to jedna ze zemí, kam (doufám) v budoucnu ještě někdy zavítám.