Kdo by neznal bazalkové pesto, základ italské kuchyně… Nejlepší na něm je, že k jeho přípravě vám stačí pár surovin a jednotlivé komponenty se dají krásně obměňovat.
Ingredience: 1 balení řezané bazalky, 2 hrsti piniových oříšků, 1 stroužek česneku, 50-100 g parmezánu, sůl, kvalitní olivový olej
Postup: Všechny suroviny mimo poslední dvě vložte do misky s vyšším okrajem a tyčovým mixérem rozmixujte. Potom postupně přilévejte olivový olej a mixujte, dokud vám nevznikne krémová pasta – množství oleje se nebojte, na 50 g bazalky se většinou přidává až 100 ml oleje, finální konzistence samozřejmě záleží na vás. Pesto dle chuti osolte – většinou stačí opravdu málo, parmezán dochutí pesto dostatečně. Ihned použijte nebo zmrazte, viz tipy v bodech níže.
Zdroj: fantazie
Poznámky:
- Na pestu ke skvělé, že se dá připravit v mnoha různých variantách, které lze snadno přizpůsobit vaší chuti. Sama tak zpracovávám téměř jakékoliv „měkké“ bylinky jako je petrželka, koriandr, majoránka nebo libeček. Místo piniových oříšků už jsem použila vlašské, kešu, lískové nebo mandle a do pesta navíc přidala rozmixovaná sušená rajčata v oleji nebo nakládanou papriku. Fantazii se meze zkrátka nekladou, takže zkuste experimentovat!
- Pesto lze snadno zmrazit, aniž by se to odrazilo na jeho chuti – sama jej dělám většinou ve větším množství a pak zamrazuji v malých krabičkách. Před použitím pak nechte v lednici/při pokojové teplotě povolit a můžete ihned smíchat s těstovinami nebo přidat jako topping do polévky, případně jím pomazat čerstvý chléb, možností je spousta :)