Samozřejmě si můžete v supermarketu koupit sirup nebo už hotovou limonádu, ale domácí je zkrátka domácí… :)
Ingredience: 250 ml vody + cca 1,5 l na dolití, 4 snítky rozmarýnu, lžička nového koření, 110 g krupicového nebo třtinového cukru, 60 ml citronové šťávy, 60 ml limetkové šťávy, 1 citron na ozdobu
Postup: V hrnci smícháme 250 ml vody, rozmarýn a nové koření. Přivedeme k varu, odstavíme, přiklopíme poklicí a necháme hodinu stát. Poté vyjmeme koření a rozmarýn (ten schováme) a přidáme cukr. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí, znovu přiklopíme a dáme na hodinu nebo přes noc chladit do ledničky. Do velkého džbánu přelijeme vychlazenou kořeněnou tekutinu, citronovou a limetkovou šťávu a zalijeme vodou či sodovkou. Přidáme schované snítky rozmarýnu a na kolečka pokrájený citron. Podáváme vychlazené.
Zdroj: Pecháčková, D.: Deník Dity P., 1. vydání, Praha: Dita Pecháčková 2012, str. 122
Poznámky:
- V původním receptu je všeho dvounásobné množství s tím, že se vše zalévá stejným množstvím vody (tj. 1,5 litru). Na nás byla citronáda v tomto poměru velmi sladká, proto jsem při přípravě začala vždy používat všeho jen polovinu. Musíte tedy sami vyzkoušet, co vám vyhovuje více.
- Na 60 ml citronové šťávy mi většinou postačí 1 větší citron a na 60 ml limetkové šťávy 2 limetky.