mary.ko@seznam.cz

Domácí pizza

30.06.2018 18:43

Těsto na pizzu je mnohem jednodušší, než se zdá a navíc se dá pohodlně zamrazit do zásoby.

Ingredience: 500 g hladké mouky + na podsypání, 1/2 kostky droždí, 250 m vlažné vody, 1 lžíce panenského olivového oleje, špetka soli, špetka krupicového cukru, ingredience dle typu pizzy

Postup: Do velké mísy prosejeme mouku se špetkou soli. Do směsi uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, cukr a zalijeme trochou vody. Mísu dáme to tepla a necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme olej, zbylou vodu a na pomoučněné ploše vypracujeme v pružné a hladké těsto. Těsto přendáme do mísy, přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou folií a necháme do druhého dne vykynout v lednici. Další den rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme kolo. Pak na těsto poklademe přísady dle chuti a pečeme v troubě nastavené na maximální teplotu 8-10 minut (viz poznámky). Na fotce níže je rajčatový základ (rozmixovaná plechovka krájených rajčat s trochou soli a pepře), pikantní salám, na plátky pokrájená mozzarella, parmezán a trochu sušené i čerstvé bazalky – tou pizzu ozdobte až těsně před podáváním.

Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recepty/8764-testo-na-pizzu.html  

Poznámky:

  • Doba kynutí je v tomto případě důležitá, nepodceňujte ji a nechte opravdu kynout přes noc až do druhého dne.
  • Troubu nechte předehřát na maximální teplotu, kterou umožňuje – u mne je to 230 °C. Pizzu pečte tedy na maximální teplotu a co nejkratší dobu, většinou stačí kolem deseti minut.
  • Fantazii se meze nekladou a na pizzu můžete dát téměř vše, co máte rádi. Místo rajčatového základu zkuste třeba smetanu a různé druhy sýrů a požívejte spíše méně a víc kvalitních surovin.
  • Těsto lze zamrazit v celku, vyválené, případně i s rajčatovým základem a dalšími přísadami. Pokud budete pizz mrazit více, prokládejte je papírem na pečení. Mražené pizzy pečte rovnou v troubě na maximální teplotu do zezlátnutí.