Kdo by nemiloval pečení - kromě výborné chuti vám totiž sušenky krásně provoní celý byt.
Ingredience: 110 g másla, 145 g třtinového cukru, 1 lžíce zlatého sirupu, 1 vejce, 200 g hladké mouky, ½ lžičky kypřícího prášku, 1 malý banán, 30 g ovesných vloček, 50 g tmavé čokolády
Postup: Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny (tj. šleháme elektrickým šlehačem minimálně 10 minut), mělo by zesvětlat a nabýt. Poté zašleháme sirup, vejce a rozmačkaný banán. V jiné míse smícháme mouku s kypřícím práškem a vločkami a vše přidáme k vaječné hmotě. Nakonec vmícháme na kostičky nasekanou čokoládu. Z těsta vytvoříme váleček o průměru cca 5 cm a zabalíme ho do potravinářské folie. Necháme ztuhnout v mrazáku minimálně hodinu, klidně i přes noc. Troubu předehřejeme na 170 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Těsto vyndáme z mrazáku, zbavíme folie a krájíme na kolečka silná asi 1-2 cm. Rozložíme je na plech, necháváme přitom mezi sušenkami dostatek místa, při pečení se totiž roztečou. Pečeme 20-25 minut, poté vyndáme a necháme vychladnout. Můžeme podávat se sklenicí mléka.
Zdroj: Časopis Apetit, květen 2011, str. 107
Poznámky:
- Zlatý sirup neboli "golden syrup" se často používá při pečení zejména v Británii. Sehnat se dá v Tescu nebo v prodejnách Marks&Spencer, já ho v receptu nahradila javorovým sirupem.
- Máslo musí být změklé, aby se s ním dalo dobře pracovat, tj. když do něj můžete udělat cca 1 cm otlak prstem, ale zároveň vám prst neprojde celou kostkou.
- Těsta si můžete udělat více a nechat v mrazáku na pozdější použití.
- Těsto je konzistenčně poměrně řídké, doporučuji si proto na rovnou plochu předem připravit dostatečně velký kus potravinářské folie a na ni jen stěrkou "sesunout" těsto z mísy. Váleček pak můžete dotvarovat na pracovní ploše pomocí folie při balení.
- Doba pečení je jen orientační, nejlepší je sušenky pravidelně kontrolovat, případně je vyndat o pár minut dříve a nechat je "dojít" na horkém plechu. Řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou a konzistencí sušenek.