Pokud ji jednou ochutnáte, zcela určitě dýni propadnete tak jako já...
Ingredience: 500 g dýně hokkaidó, 750 ml zeleninového vývaru, 1 stroužek česneku, 250 ml smetany ke šlehání, dýňová semínka na ozdobu, sůl, pepř
Postup: Dýni oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci ji zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme asi půl hodiny doměkka. Přidáme podrcený česnek, osolíme, opepříme a ponorným mixérem rozmixujeme na krém. Vlijeme smetanu, prohřejeme a ještě podle chuti dochutíme. Polévku rozdělíme do talířů a podáváme ozdobené dýňovými semínky.
Zdroj: kuchařka Polévky z edice Apetit, Hachette Filipacchi 2000, spol. s.r.o., Praha 2010, str.64
Poznámky:
- Dýně je poměrně tvrdá a špatně se loupe, dávejte proto ze začátku pozor, aby vám nesjela ruka a neřízli jste se.
- Pokud nemáte dýňová semínka, můžete stejně jako já použít slunečnicová, která jsou snáze k dostání.
- Polévka je hodně hustá a krémová, pokud máte radši řidší, jednodušše ji zřeďte trochou vývaru nebo vody.