mary.ko@seznam.cz

Festival zvěřiny a slavnosti dýní

28.10.2015 13:24

Tak jsem si jednou takhle sedla k počítači, že se podívám, jestli se náhodou nekoná nějaký gastronomický festival či jiná podobná akce, na kterou bychom mohli s přítelem zavítat a o kterou bych se s vámi mohla podělit. A upřímně jsem nevěřila vlastním očím, protože těch akcí bylo tolik! Měla jsem z toho opravdu radost, protože ještě před pár lety se člověk mohl těšit maximálně tak na Prague Food Festival nebo Foodparade, občas si zajít na dobré jídlo a jinak odpočítávat dny, než ten půl rok do dalšího festivalu zase uběhne. Dnes si naopak musíte vybírat, kam zavítáte, protože jakožto normální člověk s prací a občasnými plány o víkendech nemáte šanci vše zvládnout. Samozřejmě je otázkou, nakolik jsou všechny události kvalitní a dobře zorganizované, já to ovšem vnímám jako krok kupředu a další signál, že se gastronomie v Čechách ubírá dobrým směrem.

Co mne občas trochu zamrzí je fakt, že o spoustě akcí se dozvídám až zpětně nebo těsně před jejich konáním. Velmi často k tomu dopomůže i náhoda nebo událost na Facebooku a mně se v hlavě pak jen honí otázka, kdo měl na starosti marketing a propagaci. Zatím jsem nenašla žádný portál, který by informoval o všech gastronomických akcích napříč ČR (nebo alespoň v Praze). Řada pokusů těchto webových stránek sice existuje, ale v drtivě většině případů jsou neaktualizované a rozhodně neposkytují kompletní přehled. Nicméně pokud byste o něčem věděli, určitě napište, budu ráda za tip :)

Do té doby mi nezbývá nic jiného, než se spoléhat na náhodu a samostatné vyhledávání a samozřejmě se s vámi o některé události podělit. Dnes mám na mysli konkrétně dvě a to festival zvěřiny a slavnosti dýní. První jmenovaná událost je zaštítěna portálem restu.cz (viz https://www.restu.cz/festival/podzimni-festival-zveriny/) a můžete v jejím rámci navštívit různé restaurace s odlišným dvou až tříchodovým menu zaměřeným na zvěřinové speciality. Ceny se pohybují od 290 do 390 Kč za menu a je opravdu z čeho vybírat. Menu by restaurace měli podávat do 4. listopadu, tak s návštěvou moc neotálejte a vyberte si zvěřinu, která vám nejvíc sedne.

Zdroj: https://www.kudykamrestaurace.cz/img/picture/13/instagram_01.jpg

Druhá akce vzdává hold jednomu z nejtypičtějších podzimních představitelů - dýni. V pátek a sobotu 30. - 31. 10. můžete na Jiřího z Poděbrad navštívit slavnosti dýně. Kromě pravidelných farmářských trhů zde tentokrát najdete dýňovou gastronomii ve své nejlepší podobě a řadu známých i méně známých odrůd, které si od výrobců můžete samozřejmě zakoupit. Více se dozvíte zde: https://www.farmarsketrziste.cz/trziste-jirak/13238  

Zdroj: https://www.farmarsketrziste.cz/trziste-jirak/13238

Ať už doma nebo venku, přeji vám, abyste si podzim užili a strávili ho pokud možno u nějakého dobrého a hřejivého jídla :) Krásný podzim!