mary.ko@seznam.cz

Gulášová polévka

25.11.2015 06:58

Na zimu jsou nejlepší teplé a vydatné polévky – zahřejí i zasytí.

Ingredience: 1 velká cibule, 500 g libového hovězího masa, 3 střední brambory, 3 stroužky česneku, 500 ml – 1 l hovězího vývaru, lžíce mleté sladké papriky, špetka kmínu, lžička majoránky, 2-3 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, slunečnicový olej

Postup: Cibuli pokrájíme nadrobno a na slunečnicovém oleji ji osmahneme dosklovita. Přidáme hovězí maso nakrájené na malé kostky a zprudka opečeme, aby se zatáhlo. Zaprášíme paprikou a kmínem a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso cca 5 cm pod hladinou. Dle chuti osolíme, opepříme a dusíme na mírnějším ohni, dokud maso není úplně měkké (u mne to trvalo tak hodinu). Dle potřeby můžeme zalévat dalším vývarem. Když je maso měkké, přidáme k němu na kostičky pokrájené brambory a rozlisované stroužky česneku. Vaříme dalších 10-15 minut, dokud brambory nezměknou. V troše vody nebo vývaru si rozmícháme hladkou mouku a přidáme do polévky spolu s rozemnutou majoránkou. Chvíli povaříme do zhoustnutí, případně dochutíme a můžeme podávat.

Zdroj: poupravený recept Apetitu: https://www.apetitonline.cz/recepty/4108-gulasova-polevka.html

Poznámky:

  • Milovníci ostrých chutí mohou přidat do cibulového základu nadrobno pokrájenou chilli papričku nebo sladkou papriku nahradit pálivou.
  • Pokud k polévce přidáte ještě pečivo, bohatě vám vystačí jako hlavní chod.
  • Vývar nebo vodu přidávejte podle toho, jakou má mít dle vás polévka konzistenci.