mary.ko@seznam.cz

Halloween

22.10.2012 09:26

Tak se nám blíží konec října, a ačkoliv jsme v Čechách, nemohu se nezmínit o Halloweenu. Jak tento svátek vůbec vnikl?

Halloween si svůj původ nese již od dávných Keltů, kteří se dle tradice loučili každý rok s létem a slavili příchod nového roku. Tuto noc, kdy se lámal říjen a listopad nazývali „Samhain“ podle boha všech mrtvých. Dnes se již tento výraz nepoužívá, v době rozmachu křesťanství byl pohanský název nahrazen „svátkem Všech svatých“ neboli v angličtině „All Hallows Eve“. Velmi rychle se pak ujala zkratka Halloween, která se používá dodnes.

Svátek se slaví 31. října a to především v anglosaských zemích jako je Velká Británie, USA, Kanada, Austrálie a další. Děti chodí převlečené v maskách po domech sousedů a známých a koledují o sladkosti.

Dalším typickým znakem Halloweenu je vyřezávaná dýně se svíčkou uvnitř, které se někdy také říká „Jack-o'-lantern“. Více o kořenech tohoto zvyku se můžete dočíst zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jack-o%27-lantern 

Zdroj: https://foodservices.appstate.edu/calendar/355 

V České republice se Halloween zatím moc neuchytil, důvodem může být také existence u nás tradičnějších „Dušiček“, které si připomínáme 2. listopadu. Smysl svátků je však ve své původní podstatě stejný. Na Dušičky slavíme památku zesnulých, vzpomínáme na ty, kteří tu již s námi nejsou a obvykle zapalujeme svíčky, ať už doma nebo s tichým vzpomínáním na hřbitově.  I tak si však můžeme povšimnout různých snah o proniknutí Halloweenu k nám. Spousta domácností si například každoročně vydlabe a na balkon vystaví již zmíněnou halloweenskou dýni.

Ačkoliv již nejsem dítě a Halloween jsem nikdy neslavila, na dýňovou lucerničku se již také chystám. Důvod je prostý – dýně je skvělá kuchařská surovina a jak nejlépe naložit s vydlabanou dužinou než ji příslušně upravit a sníst?

Dýni jsem propadla teprve nedávno a to ochutnáním vlastnoručně udělané dýňové polévky – viz rubrika Recepty. Od této chvíle jsem začala shánět další vařící tipy, a že jich existuje opravdu požehnaně. Z dýně můžete udělat téměř cokoliv – polévku, přílohu, džem, koláč, rizoto,… Záleží jen na vás, jakou kombinaci zvolíte.

Pokud jste dýni ještě neměli a nejste si úplně jistí, zda vám zachutná, doporučuji navštívit Dýňové slavnosti na náměstí Jiřího z Poděbrad: https://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/dynove-slavnosti-4418.html

Kromě ochutnávky různých výtvorů z dýní tu najdete mnoho pěstitelů a můžete si tak rovnou nějakou dýni odnést domů. A tak ať už (ne)slavíte cokoliv, přeju vám dobrou chuť!