mary.ko@seznam.cz

Hola, hola, podzim volá…

30.10.2013 13:19

Poslední slunečný víkend za námi a podzim neodvratně před námi… Každý si s podzimem spojuje trochu něco jiného. Někdo si vybaví zbarvené listí a sychravé počasí, někdo zkracující se dny a dlouhé noci a někdo si vybaví spoustu jídelních příležitostí :) Podzim je totiž spojen s mnoha a mnoha různými pokrmy. Pro začátek si představte polévku - nezáleží na tom, zda to bude odlehčený zeleninový krém či poctivá česká bramboračka, každá má něco do sebe, zahřeje vás a nejlépe si ji vychutnáte doma u okna s pohledem na nevlídné počasí tam venku. Jako hlavní chod jednoznačně dominuje zvěřina, je libo kančí pečínku se šípkovou omáčkou, bažanta na víně nebo třeba srnčí s houbovým ragú? K tomu si vybavte ty úžasné nádivky a přílohy – dýně, kaštany nebo brusinky. A netradičnímu dezertu v podobě dýňového koláče nebo jablkového trhance se snad také nedá říci ne…

Zdroj: https://www.dumazahrada.cz/bydleni/kuchyne/2011/11/18/priprava-zveriny/

Pokud jsem dostatečně navnadila vaše chuťové buňky, stačí už jen zajít na stránky www.restu.cz a objednat si svoje menu v rámci dalšího speciálního festivalu – Myslivecké hody 2013. Stránky zmíněné v poslední větě nejsou totiž ničím jiným, než vylepšeným pokračovatelem portálu alakarte.cz, který jsem tu na blogu již několikrát vychvalovala. Princip zůstává stále stejný, přes svůj účet si v rámci stránek zarezervujete stůl, rezervacemi získáváte body a ty pak můžete uplatnit jako slevový voucher na některou z dalších návštěv. Navíc na stránkách přibyl efektivní systém hodnocení a výběru jednotlivých restaurací dle zaměření, můžete se tak podívat, kam zajít na sushi, kde podávají nejlepší české pivo, nejvyzrálejší steaky nebo nejlahodnější burgery. Více informací získáte na samotném portálu www.restu.cz, o mysliveckých hodech pak zde: https://www.restu.cz/festival/myslivecke-hody-2013. Jen pozor, abyste nezaspali, festival trvá pouze do 3. listopadu.

Podzim je zkrátka barevný a pestrý nejen v přírodě, ale i v kuchyni. A často je spojován s vydatnými jídly, takže ideální čas na vyzkoušení typických českých jídel od rajské či svíčkové až po moravského vrabce a guláš. U nás se také čím dál víc začíná slavit Halloween (více o původu svátku a jeho tradicích si můžete přečíst v mém článku https://www.maryvkuchyni.cz/news/halloween/), který se vyznačuje svými vydlabanými dýněmi. Ani já jsem letos neodolala a jednu lucerničku si vytvořila.

Ať jste příznivci Halloweenu nebo ne, v každém případě přeji krásně projedený podzim!