Jedna z českých klasik, která přitom úplně nezaplácne do křesla.
Ingredience: 500 g vepřového mletého masa, 1 vejce, 150 ml mléka, 200 g nastrouhaného eidamu, 2 velké hrsti nasekané hladkolisté petrželky, 2 lžíce plnotučné hořčice, 400 g brambor, 1 lžíce másla (cca 20 g), 500 g cherry rajčátek (ideálně na stonku), 2 okurky, 1 lžíce cukru, 2 lžíce octa, hladká mouka, vejce a strouhanka k obalování, slunečnicový olej na smažení, sůl a pepř na dochucení
Postup: Maso osolíme a opepříme, přidáme vejce a zalijeme mlékem – necháme cca hodinu stát. Na okurkový salát oloupeme a nahrubo nastrouháme okurky a smícháme se zálivkou – cca 150 ml vody, cukr, ocet a dle chuti sůl a pepř. Poměr v zálivce můžete libovolně měnit dle chuti podle toho, zda máte salát rádi kyselejší či sladší (dle preference přidávejte i vodu). Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Slijeme a ihned přimícháme máslo a polovinu petrželky, udržujeme teplé. K masu přidáme nastrouhaný sýr, hořčici a zbylou nasekanou petrželku. Ze směsi tvoříme karbanátky (pokud by byla směs řídká, zahustíme ji trochou strouhanky), ty obalujeme nejprve v mouce, potom v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Z obou stran osmažíme na rozpáleném oleji. Cherry rajčátka na stonku dáme na plech, osolíme, opepříme a pokapeme trochou olivového oleje. Pečeme v troubě při 180 °C cca 15 minut. Hotové karbanátky podáváme s pečenými rajčátky, okurkovým salátem a petrželkovými bramory.
Zdroj: fantazie + poupravený recept z časopisu Albert v kuchyni
Poznámky:
- Na receptu je nejtěžší vše správně načasovat, ale okurkový salát si můžete udělat až den dopředu a brambory stačí dát v hrnci pod pokličkou do trouby vyhřáté na co nejmenší možnost teplotu (většinou kolem 30 °C), případně dát do trouby prohřát na posledních pár minut pečení rajčátek.