mary.ko@seznam.cz

Hot-dog s pivní cibulkou a domácími hranolky

15.10.2015 18:56

Tentokrát trochu po americku… :)

Ingredience: 2 červené cibule, cca 100 ml světlého piva, 35 g tmavého třtinového cukru, 25 ml balzamikového octa, 4 klobásky nebo párky, 4 menší bagetky, 2 hrsti rukoly, kečup a hořčice na dokončení

Na hranolky: 4 větší brambory, 2 lžíce olivového oleje, sůl

Postup:  Cibuli očistíme a nakrájíme na tenké plátky. V hrnci ji smícháme s pivem, cukrem, balzamikovým octem a 40 ml vody. Přivedeme k varu, ztlumíme a za občasného míchání necháme karamelizovat až 40 minut, pokud se směs přichytává, podléváme pivem či vodou. Brambory očistíme a nakrájíme na hranolky, které v míse smícháme s olivovým olejem. Rozprostřeme rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem – hranolky by se neměly vzájemně dotýkat. Dáme péct do trouby vyhřáté na 230 °C na 30-40 minut (viz poznámky), během pečení hranolky alespoň jednou otočíme. Po vytažení z trouby je ihned posolíme a podáváme. Těsně před dokončením cibulky ogrilujeme ze všech stran klobásky/párky a necháme si rozpéct rozříznuté bagetky. Ty potom dle chuti plníme hořčicí/kečupem, rukolou, párky a navrch pivní cibulkou.

Zdroj: poupravený recept z časopisu Apetit speciál – kuchyně USA, str. 9

Poznámky:

  • Uvedené množství je pro 2-4 osoby. Správně by měl být 1 hot-dog pro jednu osobu, ale pokud se řadíte mezi větší jedlíky jako já s přítelem, udělejte pro každého dva :)
  • Bagetky můžete nahradit klasickými rohlíky nebo přímo hot-dogovými bulkami, ale doporučuji u bagetek zůstat – jednak jsou chuťově lepší a druhak na talíři i lépe vypadají.
  • Na výběru klobásek či párků si dejte záležet. Nejlepší jsou čerstvé klobásky, které ale nejsou vždy snadno k sehnání. Výborné jsou také německé norimberské klobásky nebo sáhněte po párcích s vysokým podílem masa. Pokud neseženete menší nožičky, jednoduše je jako já z jedné strany uřízněte.
  • U hranolek se vždy řiďte zkušenostmi s Vaší vlastní troubou a hlídejte je, spálí se opravdu snadno.
  • K hranolkům můžete podávat kromě klasického kečupu a tatarky i různé dipy, my si například oblíbili česnekovou majonézu – cca 100 – 150 g majonézy osolte, opepřete a smíchejte s drceným stroužkem česneku, poté nechte alespoň půl hodiny uležet v lednici.