Houbová sezóna už začala a já si v práci nad obrázky košíků plných hub z Facebooku vždy zoufám… Pokud už taky máte oddovolenkováno, poblíž žádný les a přesto máte chuť na houby, zkuste tento recept.
Ingredience: 500 g libovolných hub, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 2-3 snítky tymiánu, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 smetana na vaření, sůl, pepř, olivový olej, bagetka a případně zelenina k podávání
Postup: Houby pořádně očistíme a opereme. Pak je spolu s cibuli a česnekem pokrájíme na plátky nebo na kousky velikosti sousta. V pánvi rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm plátky cibule dozlatova, přidáme houby a smažíme dalších 5 minut. Nakonec přidáme česnek a odrhnutý tymián a mícháme ještě cca minutu, dokud se obojí nerozvoní. Přidáme hořčici a smetanu, dle chuti osolíme a opepříme. Na mírném varu necháme 5 – 10 minut vařit, dokud směs nezhoustne. Podáváme horké s čerstvým pečivem.
Zdroj: Fantazie
Poznámky:
- Kromě bagetky můžete k houbám k večeři připravit i syrovou pokrájenou zeleninu jako okurku, rajčátka nebo papriku. A pro masožravce stačí do směsi přidat pokrájenou kvalitní klobásku nebo šunku.
- Porce je pro dvě osoby.
- Co si budeme povídat, houby z lesa nad ty ze supermarketu nemají, ale ne všichni mají možnost vyrazit do lesa. Recept je variabilní, takže houby můžete použít v podstatě jakékoliv, já v Tescu koupila houbový mix složený z hlívy, bílých a hnědých žampionů.
- Pokud máte hub hodně, vůbec se nebojte je zpracovat uvedeným způsobem a použít třeba jako vynikající omáčku do těstovin. Pro lepší výživovou hodnotu stačí přidat osmahnuté kousky kuřecího masa nebo již zmíněné šunky a máte výborné syté jídlo.