Pro změnu něco českého, trpělivost se při vaření rozhodně vyplatí!
Ingredience: 4 plátky hovězí roštěné, 300 g čerstvých hub, 1 střední cibule, 500 ml hovězího vývaru, 1 lžíce sádla, 2 lžíce másla, 1 lžíce octa, hladká mouka, sůl, pepř
Postup: Plátky masa z obou stran osolíme, opepříme a zaprášíme moukou. V pánvi nebo v hrnci opečeme na sádle maso z obou stran dohněda. Vyjmeme a do nápeku v pánvi dáme nadrobno nakrájenou cibuli, orestujeme. Přidáme lžičku hladké mouky a opět vše chvíli restujeme. Zalijeme vývarem, přidáme roštěnky, lžíci octa a přivedeme k varu. Poté ztlumíme, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka. Na lžíci másla opečeme pokrájené houby, osolíme, opepříme a po půl hodině dušení masa je přidáme k roštěnkám. Až jsou roštěnky měkké, odstavíme a do omáčky vmícháme lžíci másla, která omáčku zjemní a propojí všechny chutě.
Zdroj: Vaněk, R.: Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila. 3. vydání. Prakul Production s.r.o., 2012, str. 66
Poznámky:
- V původním receptu jsou uvedeny i sušené houby (1 lžíce), které se do hrnce přidávají spolu s vývarem. Čerstvé houby by měly být ideálně lišky či hříbky, ale vystačíte si i s žampiony.
- Doba dušení závisí na druhu masa, ideální je maso průběžně kontrolovat. Nicméně raději počítejte s delší dobou, to čekání se opravdu vyplatí! Moje zkušenost je dusit maso zhruba hodinu a půl, klidně i dvě hodiny, aby bylo úplně měkké.
- Pokud se vám při restování cibulky a mouky začne základ přichytávat, nelekejte se, při dušení se z těchto „přípečků“ vytvoří skvělá omáčka.
- Vývar je ideální samozřejmě domácí, ale mně zatím vždy posloužil i ten „nepravý“ z bujonu.