Neberte mě za slovo, nemám vůbec tušení, jak snídají Italové, ale v tomto podání jsme ji vždy podávali v bistru Sweet & Pepper Days a zákazníci se po ní mohli utlouct :)
Ingredience: 2 větší hrsti rukoly, 10 - 12 cherry rajčátek, 1 střední bageta či tousty, 4 vejce, 4 lžíce smetany, 100 g uzeného lososa, olivový olej, máslo, sůl, pepř
Postup: Vejce vyklepneme do misky a prošleháme se solí, pepřem a smetanou. Na troše olivového oleje opečeme ze všech stran omytá cherry rajčátka a poté i uzeného lososa. V jiné pánvi necháme rozehřát lžíci másla a usmažíme na něm míchaná vejce do krémovita - při stáhnutí z ohně nemusí být úplně tuhá, vlivem tepla z pánve ještě trochu dojdou. Bagetu podélně rozpůlíme a překrojíme ještě napůl a nasucho opečeme v toustovači. Vše včetně rukoly podáváme na jednom talíři, vajíčka můžeme ještě opepřit a bagetu pokapat olivovým olejem.
Zdroj: fantazie a inspirace získaná v rámci mého působení v bistru ;)
Poznámky:
- Množství je pro 2 osoby.
- Vajíčka můžete před podáváním ozdobit ještě hoblinkami parmezánu, případně parmezán podávat nakrájený na klínky přímo na talíři.
- Smetanu můžete klidně vynechat, ale na másle nešetřete, představuje hlavního nositele chuti a krémové konzistence vajíček.