mary.ko@seznam.cz

Jablečný závin se skořicí a čokoládou

11.03.2016 07:08

Kombinace jablek a skořice je klasika, stejně jako tento závin.

Ingredience: 1 balení rozváleného listového těsta, 3-4 jablka, hrst vlašských ořechů, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce skořice, 1 vejce, pár kostiček dobré čokolády na ozdobení

Postup:  Nejprve očistíme jablka – zbavíme je slupky a jádřinců a vše nahrubo nastrouháme. Listové těsto rozmotáme/rozválíme a doprostřed rovnoměrně naneseme nastrouhaná jablka, u pravého a levého okraje těsta by směs měla končit cca 5 cm od kraje. Jablka posypeme vlašskými ořechy, cukrem a skořicí. Závin zabalíme – nejprve přehneme pravý a levý kraj těsta o 5 – 10 cm, aby nám náplň nevypadávala. Poté přes jablka přehneme část těsta blíže k nám a opatrně upěchujeme, totéž provedeme s druhou částí. Závin potřeme rozšlehaným vejcem a na pár místech opatrně propíchneme např. párátkem, aby mohl utíkat vzduch. Pečeme v troubě při 200 – 220 °C cca 30 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout a až poté krájíme. Na talíři pocukrujeme a přelijeme rozpuštěnou čokoládou.

Zdroj: fantazie

Poznámky:

  • Závin můžete místo čokolády ozdobit třeba jen skořicí nebo kopečkem domácí šlehačky.
  • Z praktických důvodů kupuji většinou listové těsto už vyválené - ušetří vám čas i námahu.
  • Závin je skvělá rychlovka – jak listové těsto, tak nastrouhaná jablka si totiž můžete zmrazit a v případě potřeby je jen nechat povolit v lednici.
  • Pokud vás přepadla mlsná a závin děláte jen pro sebe nebo pro dva, stačí vám uvedené množství, při více lidech doporučuji už udělat záviny dva.