Tak jsem zpět v Čechách a nebudu lhát, ty čtyři měsíce na Erasmu uběhly jako voda... Kromě fajn lidí a nabitých zkušeností jsem i poznala, jaké to je vařit na kolejní kuchyňce a objevila pár gastronomických překvapení. Začněme ale od začátku.
Z Mainzu jsem byla hned po příjezdu nadšená, i přes poměrně malou velikost (cca 200 tisíc obyvatel) se tam totiž hned třikrát týdně konaly farmářské trhy s čerstvou zeleninou, ovocem, masem, sýry, atd. Můj studentský rozpočet mi sice nedovoloval chodit každý týden nakupovat na trhy, ale párkrát jsem si udělala radost a některé dobroty koupila.
Už v prvním článku z Erasmu jsem zmiňovala, že mne příjemně překvapily ceny v supermarketech. Pokud jste nekupovali vyloženě bio či značkové výrobky, vše se dalo pořídit za srovnatelné ceny jako v Čechách, někdy dokonce i levněji.
Ze začátku jsem trochu bojovala s nakupovaným množstvím a chvíli mi trvalo přizpůsobit vaření jen pro jednu osobu, z domova jsem byla zvyklá vařit ve velkém. Rychle jsem si ale zvykla a každodenní vaření se pro mne stalo samozřejmou záležitostí, na rozdíl od většiny ostatních studentů, kteří raději chodili do menzy, popř. na kebab nebo do asijského bistra.
Ani na Erasmu jsem nezanevřela na psaní blogu a začala s "Recepty z kolejní kuchyňky" - viz https://www.maryvkuchyni.cz/news/novy-druh-receptu-recepty-z-kolejni-kuchynky/ Vaření mi šlo celkem od ruky, i když musím přiznat, že jsem se po těch měsících ráda vrátila domů ke své myčce nádobí a troubě :)
Gastronomicky mě Německo překvapilo hlavně poslední týden, kdy jsem s kamarádkou a rodiči vyrazila cestovat po okolí, zejména do údolí řeky Mosely, které je známé svými vinicemi. Víno bylo opravdu prvotřídní, a kde neměli víno, tam na nás čekal orosený půllitr pšeničného piva... Návrat do Čech pro mne tedy nebyl úplně jednoduchý, pobyt v Německu jsem si totiž po všech stránkách maximálně užila.
A co dál? Sen o vlastním podniku se mne stále drží, takže předpokládám, že mi vaření ještě nějakou dobu vydrží :) Zatím mě čeká poslední rok studia na obou školách a pak se zkrátka uvidí. Do té doby se můžete z mé strany pořád těšit na nové recepty a články. Přeju vám všem krásné léto a jako vždy, dobrou chuť!