Minulý recept byl sladký, teď přichází slaný...
Ingredience: 1/1,5 kg mletého masa (směs vepřového a hovězího), 2 vejce, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 4 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce majoránky, strouhanka na zahuštění, sůl, pepř, olej na smažení
Na salát: 500 g cherry rajčátek, 1 střední cibule, olivový olej, sůl, pepř, ocet, moučkový cukr
Postup: Nejprve si připravíme salát. Cherry rajčátka dobře omyjeme a všechny je rozkrojíme napůl. Cibuli nakrájíme nadrobno a v cedníku jí několikrát propláchneme - ztratí tak svou štiplavost. V misce smícháme tři lžíce olivového oleje, tři lžíce vody, jednu lžíci octa a podle chuti osladíme, osolíme a opepříme. Zálivku smícháme s rajčátky a cibulí a dáme vychladit do lednice. Dále připravíme karbanátky - smícháme mleté maso, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, hořčici, kečup a majoránku. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Nakonec přisypeme trochu strouhanky - tolik, aby se směs zahustila a daly se z ní dobře tvořit karbanátky. Ze směsi tvarujeme placky zhruba o velikosti dlaně, které pak osmažíme na rozpáleném oleji.
Zdroj: Karbanátky: kuchařka Maso z edice Apetit, Hachette Filipacchi 2000, spol. s.r.o., Praha 2011, str.106; Tomatový salát: fantazie :)
Poznámky:
- Protože se snažím jíst spíše dietněji, nesmažím karbanátky na oleji, ale dávám je do trouby. Peču je při 180°C cca 30-40 minut a občas je obrátím. Nakonec je trochu osuším papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
- Karbanátky jsou v kuchařce uvedené pro 4 osoby, já jsem veškeré množství snížila na polovinu (mleté maso 500 g, 1 vejce, atd.) a směs mi vyšla na sedm menších karbanátků, takže pokud vaříte pro dva nebo jen pro sebe, polovina rozhodně stačí.
- V originálním receptu jsou uvedené také 2 lžičky koření na mleté maso, což mi přijde zbytečné. Karbanátky si můžete v zásadě okořenit jak chcete a není proto třeba je kořenit předpřipravenou směsí. Dále je také uveden čestvě rozmixovaný toustový chléb namísto strouhanky - efekt je stejný a strouhanka je rychlejší a pohodlnější, protože ji máte většinou po ruce.
- Poměry v zálivce jsou pouze orientační. Záleží na každém, co má rád - zda více octa, cukru, pepře, atd.