... co se vám vybaví? Mnoho lidí by určitě odpovědělo: Adam a Eva (což je mimochodem chybná myšlenka, protože v Bibli se nikdy nehovoří o jablku, nýbrž pouze o plodu ze stromu poznání), dále by padaly odpovědi jako podzim nebo pohádka o Sněhurce, a určitě by se našli tací, kteří by stejně jako já vykřikli štrúdl nebo koláč :)
Jablka jsou spolu se švestkami a hruškami jasným symbolem podzimu, i když se v dnešní době dají bez problému sehnat celoročně. I tak je ale velký rozdíl mezi jarním jablkem v supermarketu a tím podzimním ze zahrádky. V každém případě jablka obsahují mnoho prospěšných látek od vitaminu C, vlákninu až po různé enzymy a aromatické látky. Mimo jiné jsou také výborným doplňkem při dietách a hubnutí, protože obsahují fruktózu, která se vstřebává pomaleji než sacharóza a udržuje tak stabilnější hladinu cukru v krvi.
Zdroj: https://img.blesk.cz/img/1/full/1831697-img-jablka-krizaly-recept-sklizeni-koktejl-v4.jpg?v=4
Zajímavostí také je, že díky své celosvětové oblíbenosti a nenáročnosti na pěstování mají dnes jablka více než 35 tisíc odrůd! Jejich využití v kuchyni je mnohostranné, většinou se využívají na dezerty a koláče, ale také se z nich dělají džemy, křížaly nebo různé zavařeniny. Pokud chcete zkusit něco jiného než okoukaný štrúdl, zkuste tento francouzský obrácený koláč ("tarte tatin"): https://www.maryvkuchyni.cz/news/obraceny-jablecny-kolac/ nebo kombinaci borůvek, jablek a pudinkové krému: https://www.maryvkuchyni.cz/news/boruvkovy-kolac-s-jablky-a-vanilkovym-kremem/. Výborné je také smíchat jablka se švestkami a skořicí, posypat drobenkou a vše v miskách zapéct jako ovocný krambl.
A pokud vás na sladké moc neužije, doporučuji jablka konzumovat ve skupenství tekutém jako cider :) V této souvislosti musím zmínit akci na farmářských trzích na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde se v pátek a sobotu 9. - 10. 10. budou konat jablečné slavnosti.
Více o akci se dozvíte zde: https://www.farmarsketrziste.cz/trziste-jirak/jablecne-slavnosti-na-jiraku-patek-9-10-sobota-10-10-2014-letosni-jablecna-uroda-je-sklizena-na-jiraku-se-predstavi-to-nejlepsi
Plán na víkend je pro mne tedy jasný - jablečné slavnosti na Jiřáku nebo doma u trouby péct nějakou jablečnou dobrotu... Přeji jablky provoněný hezký den!