Na jednu stranu píšu „klasický“, na druhou stranu má tento americký dezert nespočet obměn. Zkuste nejdříve ten základní a pak popusťte uzdu svojí fantazii.
Ingredience: 375 g ricotty, 375 g lučiny, 230 g krupicového cukru, 3 vejce, 1 lžíce čerstvé strouhané citronové kůry, 1 lžička vanilkového extraktu, jahody či jiné ovoce k podávání
Na korpus: 125 g máslových sušenek, 55 g mletých mandlí, 45 g rozpuštěného másla
Postup: Sušenky (ideálně v robotu) rozdrtíme na drobečky, přidáme mleté mandle a rozpuštěné máslo. Vše pořádně zpracujeme, aby se hmota spojila a byla jednotná. Dortovou formu vymažeme máslem a její dno pro jistotu vyložíme i pečícím papírem. Poté do ní rovnoměrně navršíme sušenkovou směs – dobře to jde obrácenou lžící. Dáme chladit do lednice. V míse ušleháme dohladka ricottu s lučinou, přidáme zbytek ingrediencí (kromě ovoce) a ještě jednou prošleháme. Směs naneseme na připravený korpus do formy. Pečeme při 140 °C asi 70 minut – cheesecake by měl být po okrajích zlatavý a uprostřed se ještě lehce chvět. Necháme vychladnout ve formě a pak v lednici. Podáváme s ovocem, případně posypané lístky meduňky či máty.
Zdroj: recept z časopisu Apetit speciál – kuchyně USA, str. 36
Poznámky:
- Na cheesecake se běžně používá Philadelphie, ale lučina je kvalitní a hlavně levnější náhrada.
- Místo ricotty se občas používá i tvaroh, ale s tím upřímně nemám zkušenosti. Pokud se o to někdo pokusí, může mi napsat, jak to dopadlo :)
- Citron, ze kterého nastrouháte kůru, můžete nakrájet na plátky a dát do džbánu s vodou nebo z něj vymačkat šťávu a připravit si domácí limonádu.
- Cheesecake podávejte s libovolným ovocem, nejčastěji se používají jahody nebo borůvky, případně z nich udělaný ovocný přeliv.