mary.ko@seznam.cz

Kmínový chléb s pivem

20.03.2014 14:43

Pokud doma nemáte domácí pekárnu a i přesto chcete zkusit upéct chleba, doporučuje tenhle, jde to totiž i bez kynutí!

Ingredience: 500 g hladké mouky, 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička sody, 1 lžička soli, 60 g másla, 4 lžičky kmínu, 2 vejce, 180 ml podmáslí, 180 ml piva

Postup: V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a sodu. Pak do ní nastrouháme máslo a vmícháme kmín. V jiné míse smícháme vejce, podmáslí a část piva a přidáme k moučné směsi. Vymícháme v řidší těsto, podle potřeby přidáme zbytek piva. Těsto zpracováváme v robotu nebo ručně na pomoučněném vále alespoň deset minut. Pak vytvarujeme bochník, na povrchu ho několikrát nařízneme a dáme péct na hodinu při 180 °C, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde z těsta suchá.

Zdroj: časopis Apetit, květen 2010, str. 90

Poznámky:

  • Máslo před strouháním nechte v lednici nebo ho klidně dejte na chvíli do mrazáku, půjde vám to líp.
  • Mně se chleba pekl nakonec asi hodinu a půl, takže čas pečení berte s rezervou a raději ho průběžně kontrolujte.
  • Co si budeme povídat, můj chleba rozhodně nebyl tvarem dokonalý a hodně se drolil, ale jinak byl vynikající, takže pokud nebude vypadat úplně podle vašich představ, neklesejte na duchu a hlavně ho ochutnejte :)