Do tohoto cukroví jsme se s přítelem zamilovali… Není jako ostatní druhy, připomíná spíše lehkou a vláčnou buchtu a tak po něm nejste hned přeslazení.
Ingredience: 7 bílků, 160 g krupicového cukru, 160 g polohrubé mouky, 80 g másla, tmavá čokoládová poleva, kokos na obalení
Postup: Z bílků ušleháme pevný sníh a k němu pak postupně přidáváme cukr, mouku a rozpuštěné máslo. Menší pekáček vyložíme papírem na pečení a nalijeme do něj těsto. Pečeme v troubě při 180 °C zhruba 30 minut. Po zchladnutí nakrájíme na menší kostky, které obalíme v rozehřáté polevě a v kokosu.
Zdroj: kuchařka Vánoce z edice Apetit, BURDA Media 2000 s.r.o., Praha 2012, str. 37
Poznámky:
- Sníh z bílků se při pečení většinou přidává až nakonec a přimíchává se opatrně, aby „nespadl“ a buchta byla nadýchaná. V tomto receptu je ale postup z neznámého důvodu opačný, všechny ingredience se přidávají k hotovému sněhu. Příště bych raději zkusila klasický postup, tj. nejprve smíchat ostatní ingredience a až potom přidat sníh.
- Čokoládovou polevu si můžete vytvořit z jakékoliv čokolády co máte doma, stačí ji rozlámat na kousky a na mírném plameni v kastrůlku s trochou mléka zahřívat, dokud se úplně nerozpustí. Dle potřeby můžete přilévat mléko, aby měl výsledek opravdu konzistenci polevy.
- Po obalení v polevě kostky ihned obalujte v kokosu a pak je nechte na chvíli ztuhnout v lednici, popř. na balkoně. Až po ztuhnutí je přesuňte do krabice, ve které je budete skladovat.
- Kostky můžete vidět na obrázku uprostřed vedle lineckých kytiček.