Můj další testovací recept v Apetitu, mohu doporučit jako lehkou večeři nebo chuťovku na party.
Ingredience: 1 balení rozváleného listového těsta, 1 střední pórek, 1 kelímek smetany na vaření, 1 váleček kozího sýra, 3 vejce, 2 lžíce másla, 1 lžíce nahrubo nasekaných lískových oříšků, špetka strouhaného muškátového oříšku, tymián, sůl, pepř
Postup: Pórek očistíme a pořádně propláchneme, nakrájíme na kolečka a na středním ohni na másle opečeme doměkka. Ke konci přidáme tymián a ještě cca půl minuty mícháme, aby se rozvoněl. Odstavíme a necháme vychladnout. V míse smícháme vychladlý pórek, smetanu, vejce, muškátový oříšek a polovinu kozího sýra nakrájeného na kostičky. Směs osolíme a opepříme. Rozválené těsto vložíme do zapékací obdélníkové formy a vytvoříme na něm okraje přehnutím úzkého plátu těsta směrem do středu po všech stranách. Dno těsta propícháme vidličkou a přendáme na něj vaječno-pórkovou směs. Tu poklademe zbylým kozím sýrem nakrájeným na kolečka, posypeme tymiánem a nasekanými lískovými oříšky. Dáme péct do trouby na 220 °C na cca 30 minut, nebo dokud se náplň i ve středu nezpevní. Podáváme teplé či studené, samotné nebo třeba s lehkým salátem.
Zdroj: časopis Apetit – březen 2016, str. 18
Poznámky:
- Tymián použijte nejlépe čerstvý, ale se sušeným ostudu také neuděláte. V původním receptu jsou uvedené 4 snítky, já většinou používám koření „od oka“. Naopak s muškátovým oříškem opatrně – je hodně aromatický, takže toho použijte opravdu jen špetku.
- Koláč raději hlídejte, a pokud by se vám připaloval (náchylné jsou k tomu hlavně lískové oříšky), přikryjte ho alobalem.
- Solte a pepřete dle chuti, jen nezapomeňte, že svou chuť a slanost do koláče vnese i kozí sýr.