I když samotný koláč je vynikající, nejvíce nás na receptu dostaly dýňové hranolky.
Ingredience: 3 vejce, 1 kelímek ricotty, 200 g mraženého listového špenátu, 2 jarní cibulky, 80 g bazalkového pesta, 750 g dýně hokkaidó, 120 g sušených rajčat, 1 balení listové těsta
Postup: Špenát rozmrazte, vyždímejte a pokrájejte nadrobno. Smíchejte ho s prošlehanými vejci, ricottou, očištěnými a na kolečka pokrájenými cibulkami a pestem. Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na větší dílky. Ty dejte do pečící nádoby, osolte, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby na 180 °C na 15 minut. Listové těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu včetně obvodových stěn. Vložte do trouby k dýni a předpékejte 10 minut. Pak na těsto nalijte špenátovo-ricottovou směs a posypte pokrájenými rajčaty. Pečte cca 25 minut spolu s dýní.
Zdroj: časopis Apetit, leden 2010, str. 22
Poznámky:
- Špenát můžete použít i čerstvý. V tom případě ho properte a poté spařte vroucí vodou. Nechte vychladnout, pořádně vyždímejte a pokrájejte nadrobno.
- Pokud vám listové těsto přesahuje formu, nevadí, jen odkrájejte přesahy a ty pak naaranžujte kolem obvodových stěn nebo navrch koláče.