Výborná večeře, chuťovka, ale i jedlý dárek pod stromeček.
Ingredience: 500 g krůtích jater, 1 střední cibule, 100 g másla, 5 snítek tymiánu, pár lžíc smetany, drůbeží vývar, sůl, pepř
+ lístky šalvěje a celý barevný pepř na ozdobení
Postup: Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Ze snítek tymiánu otrháme lístky a pár si jich schováme na ozdobení. Na 1 lžíci másla (cca 25 g) osmažíme dozlatova cibuli. Přidáme játra pokrájená na kostky a necháme je zatáhnout. Nakonec vhodíme tymián a asi minutu mícháme, aby se rozvoněl. Vše zalijeme drůbežím vývarem tak, aby byla játra těsně ponořená, a necháme 15 minut podusit. Když jsou játra hotová, rozmixujeme je ponorným mixérem dohladka. Vložíme 2 lžíce másla a smetanu, dle chuti osolíme a opepříme. Znovu vše pořádně promixujeme, aby vznikla hladká řidší směs. Pokud chceme paštiku opravdu jemnou, je nutné ji ještě propasírovat, já většinou zůstávám u mixování. Paštiku přendáme do misek a uhladíme povrch. Necháme rozpustit zbylé máslo a zalijeme povrch paštik. Do másla na ozdobení vložíme lístky šalvěje, celý pepř a tymián, který jsme si na začátku odložili. Necháme ztuhnout v lednici a podáváme, případně necháme zmrazit (viz poznámky níže).
Zdroj: fantazie
Poznámky:
- Paštiku dochucujte dle vlastní chuti, jen pamatujte, že je lepší ji trochu přesolit – sůl se během tuhnutí vstřebá.
- Konzistenci paštiky si opět můžete upravit – pokud se vám zdá příliš „hutná“, stačí přidat trochu vývaru nebo smetany.
- Pokud chcete paštiku sníst hned, nemusíte ji zalévat máslem – to slouží zejména ke konzervaci a taky na povrchu dobře vypadá.
- Játra můžete použít i kuřecí, ale já mám raději krůtí, protože jsou větší a lépe se očišťují.
- Paštika může posloužit jako pěkný jedlý dárek pod stromeček zejména těm, kteří nejsou moc na sladké. Použít můžete jakoukoliv nižší skleněnou a uzavíratelnou nádobu, kterou předtím důkladně vymyjte a osušte (nejlepší je ji dát do myčky). Zkuste si také pohrát s označením/etiketou – mně posloužil obyčejný papír a oboustranná izolepa zkombinovaná s trochou lepidla. Není na škodu si paštiku udělat do zásoby a ve skleničkách ji po vychladnutí zmrazit, stačí ji pak vyndat a nechat povolit kdykoliv, kdy budete potřebovat dárek nebo pohoštění pro hosty. Paštika by se po vychlazení nebo naopak povolení v lednici měla spotřebovat do 2-3 dnů.