Zkuste obměnu klasické sekané, tahle krůtí je vynikající.
Ingredience: 1 kg krůtího mletého masa, 2 vejce, 1 lžíce worcesterské omáčky, 1 velká cibule, 10 dkg choriza, 80 g čedaru, 2 jarní cibulky, 1 lžička mleté papriky, 2 lžičky sušeného oregana, strouhanka, olivový olej, sůl, pepř, 1 lžíce medu, 1 lžíce kečupu
Postup: Na troše olivového oleje opečeme cibuli pokrájenou najemno doměkka a necháme vychladnout. V míse smícháme krůtí maso, vejce, worcesterskou omáčku, chorizo pokrájené na kostičky, čedar nastrouhaný najemno a jarní cibulky nakrájené na plátky. Dle chuti osolíme a opepříme. Směs pořádně promícháme a zahustíme strouhankou - dáme jí tolik, aby sekaná držela tvar a nerozpadala se. Sekanou přendáme na plech vyložený pečícím papírem. V misce smícháme kečup a med a marinádou potřeme sekanou. Pečeme v troubě při 190 °C cca 45 - 55 minut.
Zdroj: časopis Apetit, říjen 2013, str. 75
Poznámky:
- V originálním receptu je sekaná dělaná trochu jinak - za prvé se na ní dělá tzv. základ, tj. cibule + další libovolná zelenina pokrájená nadrobno a opečená na pánvi doměkka, která se zalije 150 ml sherry či vína a nechá se na zvýšeném plameni vařit, dokud se alkohol zcela neodpaří. Místo strouhanky se navíc používá houska pokrájená na kostičky a pokropená mlékem. U mě zvítězila tak trochu lenost a hlavně potřeba mít večeři rychle hotovou, proto jsem housku nahradila strouhankou a základ zúžila jen na opečenou cibulku.
- Sekanou můžete podávat s brambory, kaší, salátem nebo třeba pečenou zeleninou.