mary.ko@seznam.cz

Kulajda

11.09.2013 19:05

Česká klasika, která bohatě vystačí jako hlavní chod.

Ingredience: 250 g čerstvých hub, 1 cibule, 3 – 4 lžíce hladké mouky, 500 ml tučné zakysané smetany, 4 velké brambory, 1 lžíce octa, 6 vajec, svazek kopru, 2 snítky libečku, 2 bobkové listy, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, ¼ lžičky kmínu, sůl

Postup: Houby i cibuli očistíme a pokrájíme na plátky, cibuli jen přepůlíme. Dáme do hrnce, zalijeme 2 litry vody, přidáme libeček, bobkový list, pepř, nové koření i kmín a osolíme. Vodu přivedeme k varu a necháme 15 minut povařit. Mezitím pořádně rozmícháme mouku se zakysanou smetanou a směs zředíme trochou studené vody. Z hrnce vyndáme koření a cibuli a vlijeme do něj směs ze zakysané smetany, vše pořádně prošleháme. Znovu přivedeme k varu a přidáme očištěné a na kostičky pokrájené brambory. Vaříme do změknutí brambor (cca 10 minut), poté dochutíme solí a octem. Do polévky pak přidáváme jedno po druhém vejce, po chvíli vše opatrně promícháme ode dna - vejce mají sklon se ke dnu přichytávat. Přidáme nasekaný kopr a ještě chvíli vaříme, aby byla vejce hotová.

Zdroj: kuchařka Polévky z edice Apetit, Hachette Filipacchi 2000, spol. s.r.o., Praha 2010, str. 8

Poznámky:

  • Do kulajdy se hodí jakékoliv houby, nejlepší jsou samozřejmě čerstvé lesní, ale vystačíte si i se žampiony ze supermarketu.
  • Dávkování octa přizpůsobte podle toho, jak moc máte rádi polévku kyselou.
  • 1 lžíce mouky je cca 20 g.