Dietní karbanátky se zajímavou chutí!
Ingredience: 3-5 cm čerstvého zázvoru, 3 stroužky česneku, 4 jarní cibulky, 4 kuřecí stehna + 2 kuřecí prsa, ½ svazku koriandru, 2-3 lžíce rybí omáčky, 3 lžíce rostlinného oleje
Na salát: co kdo rád - ředkvičky, avokádo, listový salát, okurka, rajčata,…
Na zálivku: 2 lžičky dijonské hořčice, 2 lžíce vinného octa, 6 lžic olivového oleje, sůl a pepř
Postup: Zázvor oloupeme a nasekáme. Vložíme ho do mixéru spolu s česnekem a jarní cibulkou a vše rozmixujeme na jemnou pastu. Přidáme namleté nebo nadrobno nakrájené kuřecí maso, rybí omáčku a koriandr a dále mixujeme, dokud se vše nespojí. Ze směsi pak tvoříme karbanátky, které opékáme asi 4 minuty z každé strany na oleji na pánvi. Na salát očistíme a pokrájíme libovolnou zeleninu a dáme do mísy. Na zálivku smícháme uvedené suroviny a přidáme k zelenině v míse. Řádně promícháme a můžeme podávat.
Zdroj: Časopis Apetit – srpen 2012 (karbanátky), salát – fantazie, zálivka – všeobecně známý recept na zálivku „vinaigrette“
Poznámky:
- Pokud nemáte rádi smažení, můžete karbanátky dát péct do trouby (180 °C cca 30 minut). Se zeleninovým salátem vám pak vznikne ukázkový zdravý a dietní pokrm. Jen je raději častěji kontrolujte, já osobně jsem měla karbanátky z trouby trochu vysušené.
- Doporučuji použít opravdu dva uvedené druhy kuřecího masa (stehna a prsa), tato kombinace vám zaručí šťavnatost.
- Jako přílohu samozřejmě nemusíte mít nutně zeleninový salát, výborné jsou také vaječné nudle s opékanou zeleninou v asijském stylu.