Trochu náročnější na přípravu, ale ten čas za to rozhodně stojí.
Ingredience: 600 g kuřecích prsou, 60 g mandlových lupínků, 10 dkg slaniny, 800 g kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev), 2 střední cibule, 150 ml drůbežího vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce medu, 2 lžičky grilovacího koření, divoké koření, olivový olej, sůl, pepř
Na bramborové špalíky: 800 g brambor (varný typ C), 150 g hrubé mouky, 2 vejce, 100 g krupičky, 4 housky, hrst petrželky
Postup: Brambory oloupeme, omyjeme, uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout. V misce promícháme med, grilovací koření a 2 lžíce olivového oleje. Kuřecí prsa naporcujeme na řízky, trochu je naklepeme a vložíme do připravené marinády, necháme marinovat nejméně 15 minut. Poté je obalíme v mandlových lupínkách (pokud vám to nepůjde, nic se neděje, lupínky stačí k řízku trochu přitlačit nebo je při nejhorším opéci v troubě zvlášť a na konci jimi řízky posypat) a pečeme v troubě při 135 °C asi 30 minut, dokud nejsou řízky hotové. Mezitím si připravíme omáčku. Slaninu nakrájíme na kostičky, zeleninu očistíme a také nakrájíme na kostičky, cibuli pokrájíme nadrobno. V hrnci na troše oleje opečeme slaninu, potom přidáme zeleninu s cibulí a osmahneme. Přidáme divoké koření (viz poznámky níže), zalijeme vývarem (zelenina by měla být těsně ponořená) a dusíme na mírném ohni doměkka. Pokud je to potřeba, podlijeme ještě trochou vody. Poté vyjmeme koření, rozmixujeme ponorným mixérem, vlijeme smetanu, prohřejeme a dochutíme. Vychladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, krupičku, špetku soli, na kostičky pokrájené housky a najemno nakrájenou petrželku. Vypracujeme těsto, z něj tvoříme válečky, které nakrájíme na špalíky a vaříme v páře 15 – 20 minut. Kuře podáváme s omáčkou, špalíky, lžící jogurtu a brusinkami.
Zdroj: časopis Apetit, září 2012, str. 40
Poznámky:
-
Do divokého koření patří bobkový list, nové koření, pepř a popřípadě další – v tomto receptu postačí 2 bobkové listy, 6 celých zrnek černého pepře a 3 zrnka nového koření. Nejlepší je koření svázat do balíčku z gázy nebo ho dát do uzavřeného sítka, abyste ho pak v hrnci nemuseli složitě „lovit“. V obchodech dnes také nabízejí již předpřipravené sáčky koření na svíčkovou, rajskou, apod.
-
Mandlových lupínků kupte klidně více, mně osobně 60 g nestačilo.
-
Řízky pečte na plechu vyloženém pečícím papírem, ušetříte si tak práci s odstraňováním případných přípečků.
-
Pokud chcete opravdu dostát chuti a neohlížíte se moc na dietu, opékejte zeleninový základ na sádle.
-
Pokud chcete mít omáčku opravdu jemnou, po rozmixování ji ještě propasírujte přes velmi jemné sítko.
-
Jedním z hlavních problémů u tohoto jídla je si vše dobře načasovat. Doporučuji si nejprve předpřipravit vše na omáčku a špalíky – vše odvážit, nastrouhat brambory, nakrájet housky, očistit a pokrájet zeleninu, atd. Pokud i tak máte problém stíhat, dejte kuře péci až v průběhu vaření omáčky a špalíků.