Stačí předpřipravit pár ingrediencí a zbytek dodělá trouba.
Ingredience: 2 kuřecí stehna, 150 – 200 g malých žampionů, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 plechovka krájených rajčat, 1 plechovka černých oliv, hrst petrželky, olivový olej, sůl, pepř
Postup: Cibuli očistíme a pokrájíme nadrobno. Osmažíme na pánvi na olivovém oleji doměkka (cca 8-10 minut), přidáme očištěné žampiony (pokud jsou větší, můžeme je rozpůlit) a mícháme, dokud houby nezhnědnou. Vlijeme rajčata, plechovku naplníme vodou a přidáme do pánve spolu se scezenými černými olivami a prolisovaným česnekem. Necháme na středním plameni probublávat a zhoustnout do omáčky, cca 15-20 minut. Mezitím osolíme a opepříme kuřecí stehna - ta potom na jiné pánvi na lžíci oleje ze všech stran opečeme. Rajčatovou omáčku dochutíme solí a pepřem a spolu s opečenými stehny vložíme do pekáčku. Přikryjeme a pečeme při 160 °C hodinu v troubě, dokud není kuře měkké. Podáváme s rýží nebo těstovinami, posypané čerstvou nasekanou petrželkou.
Zdroj: fantazie
Poznámky:
- Bylinky můžeme přidat už do základu omáčky, ale doporučuji použít výraznější druhy než je petrželka, např. tymián, rozmarýn, majoránku, apod.
- Čas pečení v troubě je orientační, nejlepší je vždy se řídit podle měkkosti masa.
- Pokud je na vás omáčka moc trpká, přidejte 1-2 lžičky třtinového cukru, získá úplně jinou chuť.
- Jako přílohu lze použít samozřejmě i pečivo, případně můžete kuře obrat a povařit s rajčatovou omáčkou na ragú, které přidáte do těstovin.