mary.ko@seznam.cz

Lasagne

27.07.2012 14:10

Lasagne jsou typickým italským jídlem a podobně jako jiná italská jídla jsme si je v Čechách značně přizpůsobili. Správný název receptu by tedy mě být "lasagne po česku" nebo něco podobného, protože pravé italské lasagne se dělají trochu jinak a rodilý Ital by mne za tento recept určitě nepochválil. Správně by lasagne měly obsahovat parmezán a boloňskou omáčku, do které patří trocha vína a zralá rajčata. Omáčka se pak dlouho vaří na mírném ohni, aby získala požadovanou hustotu. Nicméně protože mnohdy člověk potřebuje mít jídlo uvařené rychleji a mně i tak přijdou výborné, uvádím je v této podobě.

Ingredience: 500 g mletého masa, 1 plechovka krájených rajčat, 1 cibule, 3 stroužky česneku, bazalka, sůl, pepř, lasagne

Na bešamelovou omáčku: 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 200 g strouhaného eidamu, 500 ml mléka, muškátový oříšek

Postup: Nejprve připravíme masovou směs. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ji v pánvi na troše olivového oleje do zesklovatění. Přidáme mleté maso a mícháme, dokud není hnědé. Poté přimícháme plechovku rajčat, sušenou bazalku, prolisovaný česnek a ochutíme solí a pepřem. V hrnci necháme rozehřát máslo a přidáme hladkou mouku, ze směsi nám vznikne tzv. světlá jíška, kterou ještě chvíli smažíme do zezlátnutí. Opatrně přiléváme teplé mléko a neustále mícháme, aby nám nevznikly hrudky. Mícháme do zhoustnutí, poté přidáme cca polovinu eidamu, trochu osolíme a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem. Do pekáčku vkládáme lasagne, poté masovou směs a nakonec bešamel. Vrstvy opakujeme do spotřebování surovin, končit bychom měli bešamelovou omáčkou, posypanou druhou polovinou sýra. Pekáček přikryjeme a dáme péct při 180°C na cca 40 minut. Po 40 minutách odkryjeme a pečeme ještě 10 minut, aby povrch zezlátl. 

Zdroj: Obecně internet, na recept jsem se podívala asi dvakrát na různých stránkách a pak již vařila podle sebe.

Poznámky:

  • Pokud chcete mít lasagne "masovější", místo 500 g použijte rovnou kilo mletého masa.
  • Je jedno, kolik vrstev vaše lasagne budou mít, jen dodržujte první (lasagne) a poslední vrstvu (bešamel a sýr). Já osobně při 500 g mletého masa dělám tři vrstvy a je to akorát.
  • Pokud nemáte na pekáč poklop, zakryjte ho alobalem.
  • Muškátový oříšek je jako koření výraznější, proto s ním šetřete a raději vždy ochutnávejte než ho přidáte více. Prodává se většinou vcelku a nastrouhat ho můžete na klasickém struhadle (samozřejmě co nejjemněji).
  • Práci si můžete ulehčit a koupit si již hotovou boloňskou omáčku, ale recept je už takto zjednodušený. Pokud chcete naopak zkusit vařit z lepších surovin, místo plechovky rajčat použijte spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, čerstvou bazalku a parmezán místo eidamu.