Sice bez masa, ale i tak dost syté jídlo, která vám doma přivoní Itálii.
Ingredience: 2 lilky, 500 g listového špenátu, 1 kelímek ricotty, 1 střední cibule, 1 plechovka krájených rajčat, 4 lžíce strouhaného parmezánu, špetka muškátového ořísku, olivový olej, sůl, pepř
Postup: Lilky omyjeme a nakrájíme podélně na tenké plátky. Potřeme je olejem a položíme na plech vyložený pečícím papírem - pečeme v troubě na 210 °C cca 20 minut, během pečení jednou obrátíme. Mezitím si nadrobno pokrájíme cibuli, kterou v rendlíku osmažíme doměkka. Přidáme rajčata, sůl, pepř a necháme na mírném prameni probublávat 15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Když je hotová, přelijeme ji do zapékací nádoby, kam později budeme skládat lilkové závitky. Dále opereme špenát, ponecháme ho v cedníku a spaříme vroucí vodou. Necháme vychladnout a vymačkáme z něj co nejvíce přebytečné vody (špenát opravdu hodně ztratí na objemu, nebojte se toho). Vymačkaný špenát pokrájíme nadrobno a promícháme s ricottou, kterou dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem. Na upečené plátky lilku rozetřeme náplň a zarolujeme je do závitků. Závitky vyskládáme do zapékací nádoby s rajčatovou omáčkou, posypeme parmezánem a pečeme 20 minut dozlatova.
Zdroj: poupravený recept z časopisu Apetit, září 2013, str. 24
Poznámky:
- Rajčatovou omáčku můžete i rozmixovat - my máme s přítelem raději hrubší strukturu a tak ji ponechávám takto. Pokud si chcete ušetřit práci, není problém koupit omáčku již hotovou.
- Odolejte pokušení do jídla přidávat maso, lilky tímto způsobem krásně vyniknou, a pokud máte k dispozici ještě čerstvou bazalku, větší Itálii už si doma nemůžete přát.