Losos trochu netradičně.
Ingredience: 2 filety z lososa, balení klíčků, 20 dkg zelených fazolek, 2 lžíce rostlinného oleje
Na marinádu: 2 limety, 2 cm kousek zázvoru, 2 stroužky česneku, 3 lžičky sójové omáčky, 2 lžíce rýžového octa
Postup: Nejprve si připravíme marinádu – vymačkáme šťávu z limetek, očistíme zázvor i česnek. Zázvor nastrouháme, česnek prolisujeme a promícháme se šťávou, sójovou omáčkou a octem. Většinu marinády použijeme na filety z lososa - necháme je marinovat alespoň 10 minut a poté je ogrilujeme nebo opečeme v pánvi dorůžova. Fazolkám odřízneme konce a uvaříme je ve vroucí osolené vodě na skus, stačí pár minut. Slijeme je a v cedníku je hned propláchneme ledovou vodou – zachovají si tak zelenou barvu. Ve woku rozpálíme olej, vložíme klíčky a pár minut restujeme. Poté přidáme scezené fazolky se zbytkem marinády a společně prohřejeme. Podáváme s grilovaným lososem, posypané orestovanými dýňovými semínky.
Zdroj: poupravený recept z časopisu Apetit – září 2014, str. 21
Poznámky:
- Množství je pro 2 osoby.
- Na mne byla marináda trochu moc kyselá, tak jsem ji přisladila 2 lžičkami třtinového cukru.
- Pokud nemáte rádi fazolky nebo klíčky, klidně je obměňte – použít můžete třeba kukuřičky, stonkovou brokolici, jarní cibulky, pórek, atd.