Těsto na lívance je s drobnými obměnami v podstatě vždy stejné, stačí dodržet poměr sypkých a tekutých surovin a zbytek už opět záleží jen na vaší kreativitě.
Ingredience: 190 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku, 1 lžíce moučkového cukru, ½ lžičky soli, 2 vejce, 250 ml mléka, 125 g rozpuštěného másla, olej na smažení
Na ozdobení: libovolné ovoce (nejlépe borůvky a banány), vlašské ořechy, javorový sirup, skořice, šlehačka nebo zakysaná smetana smíchaná se lžící cukru, apod.
Postup: Sypké suroviny prosejeme všechny do jedné mísy, mléko smícháme s rozpuštěným máslem a rozkvedlanými vejci. Tekutou směs opatrně vmícháme do sypké směsi, aby vzniklo hladké těsto (v případě potřeby můžeme přidat mléko nebo naopak mouku) a necháme jej zhruba 10 minut odpočinout. Na pánvi na rozpáleném oleji smažíme lívanečky z obou stran dozlatova. Podáváme teplé s ovocem, ořechy, skořicí a javorovým sirupem, můžete přidat i kopeček šlehačky nebo oslazené zakysané smetany.
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/americke-livance-s-domacim-slanym-karamelem
Poznámky:
- Když v těstě vynecháte cukr, můžete lívance podávat i naslano - třeba se spařeným špenátem a uzeným lososem nebo holandskou omáčkou a pošírovaným vejcem.
- Podobně jako palačinky jsou lívance neuvěřitelně variabilní a podávat k nim můžete téměř cokoliv od různého ovoce po čokoládu, šlehačku, karamel a různé polevy až po slaninu s javorovým sirupem v americkém stylu.