Jsou malé, snadné a děsně dobré...
Ingredience: 75 g mandlových lupínků, 250 g hladké mouky, 100 g krupicového cukru, 1 lžíce kypřicího prášku do pečiva, ½ lžičky soli, 1 vejce, 200 ml mléka, 2 lžíce tekutého medu, ½ lžičky vanilkového extraktu, ½ lžičky mandlového extraktu, 60 ml mandlového oleje, 40 g másla, 12 švestek
Postup: Mandlové lupínky opečeme nasucho na pánvi do zezlátnutí, stačí pár minut. Necháme vychladnout a tak dvě třetiny pomeleme najemno. Mleté mandle smícháme v míse s moukou, cukrem, kypřícím práškem a solí. V jiné misce vyšleháme vejce, mléko, med, oba extrakty, olej a rozpuštěné a vychlazené máslo. Promícháme s moučnou směsí, pak přidáme na kostičky pokrájené a vypeckované švestky. Směsí naplníme košíčky na muffiny a posypeme zbylou třetinou opražených mandlí. Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
Zdroj: časopis Apetit speciál - Kuchyně USA, str. 32
Poznámky:
- Místo dvou půllžiček dvou různých extraktů můžete použít jen jednu lžičku jednoho.
- Mandlový olej se dá nahradit např. vlašským nebo slunečnicovým olejem, olivový se naopak moc nehodí.
- Nebojte se experimentovat - místo švestek použijte meruňky nebo třeba jablka smíchaná s trochou skořice.