V minulém článku jsem se zabývala zabijačkou, teď na něj navážu další událostí typickou pro toto zimní období a tou je masopust.
V minulosti byl masopust svátkem hodování, který předcházel čtyřicetidennímu půstu před Velikonocemi. Kromě dobrého jídla je svátek spojován i s karnevalovými průvody a maškarní zábavou. Ačkoliv slovo „masopust“ logicky vyznívá jako půst, tj. „bez masa“, význam je přesně opačný. V době masopustu se konaly velké hostiny a vepřové hody a těm, kdo se slávy nezúčastnil, se posílala bohatá výslužka (na Moravě zvaná šperky a v Čechách zabijačka). Výslužka většinou obsahovala klobásy, jelítka, jitrnice, ovar, škvarky a další pochutiny. Masopust končil před Popeleční středou, od této chvíle až do Velikonoc se pak nesmělo konzumovat nic, co by odporovalo půstu.
Dnes se slavení masopustu vidí jen zřídka, zahlídnete ho jen občas na vesnicích, kde lidé dodržují i tradici maškarních průvodů. I přesto však toto období není zcela zapomenuto a některé restaurace nám ho připomínají velmi chutným způsobem.
Pokud chcete ochutnat některé zabijačkové/masopustní pochoutky, není nic jednoduššího, než si zarezervovat masopustní menu v jedné z uvedených restaurací na této stránce: https://www.alakarte.cz/masopustnihody/2013?utm_source=alakarte.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=head_alakarte
O portálu alakarte.cz jsem se již párkrát zmiňovala a opět nemohu jinak než chválit. Nápad masopustních hodů je skvělý a 290 Kč za uvedená tříchodová menu se po ochutnání jeví jako zcela mizivá částka. Takže pokud si chcete v tomto stresovém období (teď se obracím zejména na spolubojovníky studenty) dopřát něco dobrého a nehledět na kalorie (dámy), koukněte se na uvedená menu a vybírejte…